Achtergrond: Motivatietips voor afvallen.

Lichaam door Redactie Ze.nl

Herken jij jezelf hierin? Of ben je wel begonnen met afvallen maar vind je het heel moeilijk om het vol te houden? En gooi je het liefst na een paar dagen of weken de handdoek weer in de ring? Daarom een aantal handige motiverende tips, zodat het deze keer wél gaat lukken!

Tip 1:

Als je wilt beginnen met afvallen, is het belangrijk dat je eerst goed gemotiveerd raakt en weet waarom je wilt afvallen. Je kunt daar het beste een voor- en nadelen lijstje voor maken. Bij de voordelen lijst zet je de voordelen neer van te dik zijn, bij de nadelen zet je alle nadelen van te dik zijn. Ook maak je een lijstje van de voordelen van afvallen en de nadelen van afvallen.
Kijk nu bij welk rijtje de meeste puntjes staan; hoogstwaarschijnlijk staan de meeste punten bij het nadelen lijstje van te dik zijn en de voordelen van afvallen. Je hebt nu dus goed op een rijtje waarom je wilt gaan afvallen.

Tip 2:

Maak een top 5 van alle voordelen van afvallen en nadelen van te dik zijn. Zet de nadelen van dik zijn in zwarte letters en de voordelen van afvallen in kleurige letters. Print alles uit en leg dit op plaatsen waar je het regelmatig tegenkomt. Zo wordt je telkens aan je redenen om af te vallen herinnert.

Tip 3:

Bedenk goed op welke manier je wilt gaan afvallen. Wil je dit doen met een specifiek dieet? Door meer te gaan bewegen en sporten? Door gezonder te gaan eten of door een combinatie van dieet of gezonder eten met veel beweging? Als je weet hoe je het wilt gaan doen kun je een stappenplan opstellen. Houd er rekening mee dat een dieet of ander eetpatroon blijvend is, je zult de rest van je leven nooit meer terug kunnen naar je oude eet- en leefpatroon. Stem hier dus alles op af.

Tip 4:

Maak een stappenplan. Bedenk hoeveel kilo je kwijt wilt en in hoeveel tijd. Een halve tot een kilo per week is een gezonde manier van afvallen, maar houd ook rekening met periodes waarin je even stilstaat, tel er dus altijd een maand of twee bij op.
Kijk vervolgens wat je allemaal wilt gaan veranderen aan je eet-, en beweegpatroon. Bedenk: het is onmogelijk om vanuit niets ineens nooit meer te snoepen, veel fruit en groente te eten, alles volkoren te nemen en dan ook nog vijf keer per week te gaan sporten. Beter is om in kleine stapjes te beginnen, begin bijvoorbeeld met het weglaten van ongezonde tussendoortjes, het vervangen van witte producten door volkoren en met het eten van voldoende fruit en groente. Als dit eenmaal een beetje gewoon wordt, kun je beginnen met je sportschema.

Tip 5:
Als je eenmaal bent begonnen zorg dan dat je voldoende steun krijgt van je omgeving. Dat kan van je partner, kinderen, familie of vrienden zijn, maar dat kan ook via internet of misschien wel van een voedingsdeskundige of diëtist. Zij kunnen je helpen en zullen trots op je zijn als je af valt en je motiveren wanneer het even niet zo goed wil lukken.

Tip 6:
Beloon jezelf als je een mijlpaal hebt bereikt. Denk aan de eerste 2 kilo eraf of wanneer je een kleinere maat kleding nodig hebt. Geef jezelf iets leuks zoals een nieuw kledingstuk, een mooie bos bloemen, die mooie cd of dat leuke boek of een heerlijke nieuwe douchegel. Beloon jezelf nooit met eten!

Tip 7:
Het is niet erg om je een keertje wat te laten gaan met eten of drinken. Maar bedenk wel altijd dat het daarna extra moeilijk is om de draad weer op te pakken. Bedenk altijd even of de gelegenheid (en het eten of drinken zelf) de zonde waard is.

Tip 8:

Krijg je tijdens het afvallen toch ineens weer een dip? Pak dan je voor- en nadelen lijstje er weer bij, zodat je weer weet waar je het voor doet. Of bekijk een oude foto van jezelf. Probeer vooral niet te lang in je dip te blijven hangen. Kijk naar alle positieve dingen die je tot dan toe al hebt bereikt en hoe fijn het is als je straks je streefdoel hebt bereikt.

Tip 9:

Misschien wel de allerbelangrijkste tip: Geloof in je eigen kunnen! Je moet het zelf doen en je zult het alleen redden als je er echt voor 100% in gelooft. Ga er voor, als je zelf overtuigd bent, kom je er zeker!

Dit artikel is geschreven door Willemijn Wissekerke, voedingsdeskundige van www.valtaf.nl