Beauty / Lichaam
Lichaam

Product: Op de spijkermat!

Weer in mijn geboorteland Zweden, op vakantie. Ik voel me niet goed, heb veel stress en hoofdpijn en geen energie. Ik wordt verkouden en ziek met pijn in mijn rug, midden in de zomer. Zo erg dat ik bijna niet meer kan lopen en hulp zoek bij een acupuncturist.

Blokkades in de energiebanen ontstaan door stress. Niet durven luisteren naar je gevoel bleek een deel van de verklaring. "Ga wandelen, begin met yoga en mediteer" was het advies. "En ga op een spijkermat liggen." Hmm. Ik heb yoga wel eens geprobeerd maar haak na een paar keer telkens weer af. Mijn hoofd ‘uitzetten’ en mediteren is mij nooit gelukt, wandelen doe ik wel eens, maar ik had ook iets anders nodig. 'Dan maar het matje proberen, mijn zus is er immers al helemaal enthousiast over.'

Ik heb het gedaan, ben dapper geweest en heb op de de spijkermat gelegen. Even doorbijten, diep ademhalen en afwachten. De eerste paar keer waren nog behoorlijk heftig maar daarna ging het vanzelf. Een diepe warmte, ontspanning, een soort roes door mijn lichaam, een huilbui en leegte in mijn drukke hoofd. Ik was verbaasd over de positieve werking en de rust die ik voelde na het liggen op mijn spijkermat en vroeg me af hoe dit kon.

De verklaring is simpel en heel natuurlijk: Na een aantal minuten op de mat komt de bloedcirculatie op gang, verbetert de doorbloeding en kunnen de feelgood hormonen endorfine en oxytocine worden aangemaakt. Door de druk van de spijkers op huid en spieren neemt spierspanning af en worden giftige afvalstoffen afgevoerd.

Gebruik van spijkermatten is niets nieuws. Indiase fakirs en yogi's gebruikten duizenden jaren geleden spijkerbedden om lichaam en geest te ontspannen en nieuwe energie te krijgen. Maar echte spijkers op een houten plank gaat net iets te ver. De moderne spijkermat. The Fakirmat, is in Zweden ontwikkeld door een ayurvedisch massagetherapeut en yogadocent. De spijkermat met nekkussen heeft ruim 7500 scherpe plastic punten bevestigd op een zachte ondergrond.

Ik ben mijn spijkermatje zeer gaan waarderen. Ik gebruik hem een paar keer per week. Bij stress, spanningshoofdpijn, rugpijn of gewoon als ik behoefte heb aan ontspanning ga ik op de spijkers liggen en laat ik de mat zijn werk doen. Ik vind het een grote uitdaging om The Fakirmat nu in Nederland aan de vrouw (en de man) te brengen. Ik hoop mensen te kunnen helpen ontspanning te vinden in hun drukke levens en net als bij mij, de positieve effecten van The Fakirmat te laten ervaren.


En trouwens, mijn zus was de trend een jaar vóór. De rest van Zweden is nu ook helemaal in de ban van de spijkers. Dit jaar zullen er veel meer prikkelende cadeaus onder de kerstboom liggen. De spijkermat is daar net gekozen tot kerstcadeau van het jaar!

QimatWie klachten als hoofdpijn, nekpijn, slapeloosheid, stress en spanning wil aanpakken, vindt meer informatie op www.thefakirmat.nl

**Speciale korting voor de lezers van vOuw. The Fakirmat en The Fakirpillow van 65 euro voor 59 euro. Bij betaling van een bestelling graag vermelden 'actie vrouw'.

Foto: Monique Mulder