Fiesta Flamenca: Andalucía

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Fiesta Flamenca wordt in Nederland al jaren gepresenteerd door een theaterman die kiest voor een eigen en spannende benadering van de Flamenco: Nico Knapper. Hij is de Nederlandse kenner van het genre bij uitstek. Hij presenteert nu voor het 10de jaar een programma, waarin hij telkens weer een ander aspect van deze kunst behandelt . Hij wil met de mooie en mysterieuze kanten van de flamenco het publiek in hun greep houden en meenemen naar een zinderende ontlading.

Fiesta Flamenca heeft dit jaar als titel: "Andalucía". Andalusië is één van de armste provincies van Spanje, maar als regio heel speciaal door zijn volksaard, waarbij zigeunerinvloeden een belangrijke rol spelen. Hoewel de zigeuners steeds gediscrimineerd werden, hebben enkele vooraanstaande Andalusiërs het voor hen opgenomen. De dichter Federico García Lorca is daar één van. Minder bekend in het buitenland, maar in Andalusië vereerd als de vader des vaderlands is Blas Infante. Aan hem is het eerste deel van deze voorstelling opgedragen. Hij werd in de jaren dertig door de guardia civil van Generaal Franco uit zijn huis gesleurd en evenals Lorca gefusilleerd. Hij schreef diverse boeken over de flamenco en liedteksten. Ook is hij de auteur van het volkslied van Andalusië.

De beroemde zanger Jesús Heredia zingt enkele van zijn teksten. Ook sterdanseres Maribel Ramos, die vorig jaar schitterde in een interpretatie van Carmen Amaya is van de partij. Verder bestaat de groep uit twee gitaristen, een zanger, een zangeres/danseres, een danseres en een danser, in totaal dus 8 personen.

Voorafgaand aan de show vertelt Nico Knapper in hoogsteigen persoon wat we tijdens de voorstelling kunnen verwachten.
Tijdens de show wordt een diapresentatie gehouden over Blas Infante, die erg indrukwekkend is. Een stukje Spaanse geschiedenis komt aan ons voorbij. De show vertelt eigenlijk een verhaal. Het verhaal over Blas Infante en Andalusië. Het is een vrij minimalistische show. Het kale podium wordt bevolkt door slechts drie dansers, twee muzikanten, een zangeres en twee zangers. Soms afzonderlijk. Een beetje knullig is de diapresentatie. Men vergeet de projector uit te zetten, zodat tijdens de show de screensaver "Sony DVD" achter de artiesten heen en weer blijft gaan op de achtergrond. Ook wordt de microfoon met een doffe klap neergelegd of uitgezet. Maar dat doet niets af aan het geweldige talent van de artiesten op het podium.

Hou je van Spanje en het Spaanse, dan is 'Fiesta Flamenca; Andalucía' een absolute aanrader. Als je van meer show en spectakel houdt, dan kan je beter naar een show als 'Fuego!' van Carmen Motta gaan. Tijdens Fiesta Flamenca waan je je voor een aantal uurtjes echt in Andalucía.

Fiesta Flamenca, gezien in het Lucent Danstheater, Den Haag. Fiesta Flamenca is met de voorstelling Andalucía nog in diverse plaatsen te zien t/m 8 november.