Interview met Stevie Ann

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De grote vraag is: Wie is Stevie Ann?

Een zangeres uit Limburg die zelf liedjes schrijft en speelt, afgelopen juni 19 jaar is geworden en eind september haar eerste album met de titel 'Away From Here' heeft uitgebracht.

Hoe ben je op de naam Stevie Ann gekomen?
Ik heet eigenlijk Anna Stéphanie en dat heb ik omgedraaid en een beetje veramerikaanst. Het was eigenlijk ook een idee van de producer. Mijn producer doet nu ook het management. Hij zei: Ja , Stépfanie is wel leuk maar..., en dat gevoel had ik eigenlijk zelf ook wel. Stépfanie is een beetje gewoontjes en toen hebben we een dagje zitten puzzelen en is daar de naam Stevie Ann uit gekomen.

Het past ook wel bij de soort muziek die je maakt...
Ja, dat vind ik zelf inderdaad ook wel.


'... We were talking 'bout our big lives and our great jobs and a house down in New Orleans...'

Heb je altijd gedroomd van een carrière in de muziek?
Ja, eigenlijk wel ja. Ik begon toen ik 7 jaar was met piano les en ook wel een beetje zingen enzo en dan stond ik voor de spiegel en dacht ik: Ja dit is toch wel wat ik wil.

En wat heb je er aan gedaan om dat waar te maken?
Ik ben gitaar gaan spelen, liedjes gaan schrijven, heb muziekles genomen en toen uiteindelijk toelating gedaan op de Rock Academie. Daar ben ik aangenomen en dat heb ik twee jaar gedaan en toen ben ik gestopt. En in die tussen tijd was ik eigenlijk al heel veel bezig met het maken van opnames. Want eigenlijk heb ik via mijn gitaarleraar, die ik dus voor de Rock Academie had, Arno Guveau leren kennen, die nu mijn management doet en ook produceert. Hij had toen een studio en via hem is het eigenlijk allemaal een beetje gaan lopen. Hij kende ook weer Tren van Enckvoort van Rowen Heze. En daar hebben we dus samen het album mee gemaakt.

Heb je op jonge leeftijd ook al gekozen om de Country en Folk liedjes te zingen of is dat iets waar je later voor gekozen hebt?
Nou die muziekstijl heb ik altijd al leuk gevonden. Sheryl Crow was echt een groot voorbeeld voor mij. Toen ik haar zag met een gitaar toen dacht ik: Dat moet ik ook. Toen ben ik verder gaan luisteren naar andere Country en Folk artiesten zoals Joni Mitchel. Haar vind ik echt heel erg goed. En Ricky lee Jones en Suzanne Vega, vooral de wat rustigere echte muziek.

Afbeelding verwijderd door redactie

De titel van het album 'Away From Here' is tevens ook de titel van je eerste singel en een thema wat steeds terug komt in de liedjes op je album. Wil je weg, waar wil je naar toe?
Ja, - lacht - dat viel mij ook op toen het album klaar was. 'Leaving Next Time' is ook zo'n een liedje dat daar over gaat. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat toen ik op de middelbare school zat, toen had ik zoiets van? , weet je wel (..) ik wil hier weg. Ik vind het hier niet zo leuk en ik wil muziek gaan maken, dus ik denk dat het daar een beetje vandaan komt.

Wil je vluchten in de muziek of echt naar een ander plaats?
In de muziek en ook naar een ander plaats.

Amerika - New Orleans?
Ja, dat zou leuk zijn!


'... Cause blue always looks good on you ?'

Dus je songs zijn autobiografisch?
Ja, mijn songs, die zijn wel autobiografisch.

Je songs gaan ook over relaties, en wat je tegen komt binnen relaties. Welke song is voor jou het meest persoonlijk?
Eh..., - denkt even een paar seconden na - 'Blue'.
Dat is een liedje met alleen zang en gitaar. Dat staat denk ik het dichtste bij mij als songwriter zeg maar.

Vind je dat dan ook moeilijker om te zingen?
Nee, dat liedje zing ik juist heel graag.

Is dat ook het nummer waar je het meest tevreden over bent of heb je nog een verrassing op de plaat dat je denkt: 'Goh dat dat nummer zo heeft kunnen worden?'
Ja, dat heb ik met meerdere liedjes. Het was zo: We hadden die liedjes opgenomen met alleen zang en gitaar en dus niet helemaal uitgebreid. Toen gingen we de studio in en toen waren er echt een paar liedjes die heel verrassend uit de verf kwamen omdat je er ineens drums bij gaat doen en de hele band mee speelt. Sommige liedje zoals 'Blue' is alleen met gitaar. Andere liedjes hebben gewoon complete arrangementen. Violen, piano en alles komt erin voorbij. En zo heb ik het in eerste instantie natuurlijk niet geschreven.

Maar heb je het er wel zelf bij bedacht of is dat echt binnen de band dat iedereen met ideeën komt?
Eigenlijk met z?n drieën en eigenlijk ook met de band want die hebben daar ook in mee beslist. En dan Arno en Tren die het gecorrigeerd hebben. En zo hebben we allemaal even veel inbreng en ik heb het laatste woord.- lacht -

Afbeelding verwijderd door redactie

' ... Toen ik haar zag met een gitaar toen dacht ik: Dat moet ik ook... '

Je wordt in interviews regelmatig vergeleken met Sheryl Crow en zangeressen als Norah Jones en Joni Mitchell. Hoe vind je dat?
Dat vind ik eigenlijk niet erg. ? lacht quasi eigenwijs -

Vind je het niet een beetje eng? Het zijn best grote namen. En zoals Sheryl Crow, toen je die vroeger hoorde, toen wou je dat zelf ook. En nou maken ze regelmatig die vergelijking .
Ja, het schept wel verwachtingen. Want als ik dan bijvoorbeeld in een interview zeg, dat ik Joni Mitchel helemaal te gek vind, dan gaan ze in een recensie schrijven ' Ja, maar ze is nog lang niet zo doorleefd en puur als Joni Mitchell '. Het is ook niet dat ik op haar wil lijken, maar ze heeft me gewoon heel erg geïnspireerd. En Norah Jones die vind ik ook te gek. Ik vind het eigenlijk alleen maar een compliment.

Dus je kunt het wel waarmaken?
- lacht - Ja, dat denk ik wel.


'... Ik heb wel ambities om in het buitenland iets te gaan doen...'

Waarom zing je in het Engels?
Ik vind Nederlands geen mooie taal. En ik heb eigenlijk alleen maar naar Engelstalige pop muziek geluisterd. Amerikaanse muziek en Engels.

Dus daar heb je meer mee?
Ik heb wel ambities om in het buitenland iets te gaan doen, dus ...

Ben je daar op het moment dan ook veel mee bezig? Ik weet toevallig dat je net terug bent uit Londen.
Nou, daar ben ik inderdaad wel mee bezig. Ik probeer daar wel een voet aan de grond te krijgen. Het is niet dat we daar al concrete plannen voor hebben, maar wel contacten en wat optredens. En dan gewoon maar hopen dat er op een gegeven moment iemand binnen komt lopen en iets met je wilt gaan ondernemen. Dat is eigenlijk het idee. Dat het album na verloop van tijd ook daar uitgebracht wordt. Er zijn nog geen plannen voor maar eh...

Je wilt wel verder in deze muziekstijl?
Ja zeker!

Met welke sterren zou je samen willen werken als je zelf de keuze had?
- denkt even na - Qua producer?,- denk na en aarzelt even - Ik luister de laatste tijd heel veel naar platen van U2 en Daniël Lanois heeft een aantal platen van hun geproduceerd en hij heeft zelf platen gemaakt. En die vind ik echt zo mooi, al zijn liedjes ook. Dus, als ik ooit een keer met hem samen kan werken dan zou ik dat te gek vinden.

Waar zie je jezelf over 10 jaar?
Nou, ik heb wel eens gezegd dat als het niet lukt me dit album of een volgend album, dan ga ik gewoon naar Amerika toe. En dan ga ik daar echt gewoon op de bonnefooi rondtrekken en spelen en hopen dat ik daar iets kan bereiken. Dat is wat ik echt graag wil. Mijn doel houden op wat voor manier dan ook.

Je hebt op het moment heel erg druk, heb je nog wel tijd voor normale meiden dingen?
Jawel, ik moet het wel goed inpassen. Nu vooral met de release van het album en het promoten van de singel heb ik een paar drukke weken, maar het gaat wel goed. Het is wel zo dat ik natuurlijk heel veel bezig ben met de band en omga met de mensen om me heen in de band, dus eigenlijk minder met de mensen van school. Ik ben ook met school gestopt en dat vind ik eigenlijk wel jammer want dat was altijd heel leuk. Ik had een echte vriendengroep op gebouwd. Maar die zie ik nu veel minder.

Afbeelding verwijderd door redactie

'... Ik denk ook wel dat de mensen er op zitten te wachten...'

Ben je echt specifiek met school gestopt om écht 100% voor het album te gaan?
Ja, dat ook en ik vond het ook allemaal niet meer zo leuk. Het was heel gezellig maar je had maar heel weinig lessen. Ik deed in het eerste jaar zang. Daar heb ik opzich heel veel van geleerd, maar dat was allemaal heel theoretisch. Als je zangdocent wil worden dan moet je dat gaan doen. En die ambitie die had ik niet echt. In het tweede jaar ben ik songwriting gaan doen. En dat was het voor mij ook niet echt. Toen had ik zoiets van: Nou is de fut op en ga ik maar stoppen.

Je album doet het goed en de singles worden veel gedraaid op de radio. Vooral op radio 1 en 2. Radio 1 en 2 heeft toch een wat ouder luisterend publiek. Hoop je dat er meer jeugd naar je muziek zal gaan luisteren?
Ik zou ook graag op radio 3 en radio 538 gedraaid willen worden natuurlijk. Het is tegenwoordig heel veel R&B en Hip Hop en dat staat eigenlijk zo ver af van wat ik doe.

Qua muziek staat het misschien ver af van wat jij doet, maar jou muziek is niet minder. Qua teksten zing jij toch meer over gevoelige onderwerpen. Het is allemaal wat dromerig en dat spreekt de jeugd toch ook wel aan?
Dat denk ik ook! En het moet dan toch ook aan slaan. Ik denk ook wel dat de mensen er op zitten te wachten, op dat soort muziek. En ik ga er dan ook wel achter aan om de muziek aan zoveel mogelijk mensen te laten horen.

... Helemaal blij met hoe het interview is gelopen en hoe gezellig we hebben zitten kletsen, laten we ons buiten het kantoor nog snel op de foto zetten. Ondertussen kletsen we vrolijk verder. Alsof we elkaar al tijden kennen, zo makkelijk. Stevie Ann: 19 jaar, singer/songwriter, een geweldig talent en een ontzettende leuke meid!

Inmiddels gaat het album van Stevie Ann als een speer en was Stevie Ann de afgelopen weken regelmatig te horen op Yorin Radio. Zij was o.a. te gast bij Rob Stenders waar zij ochtenden achter mekaar LIVE haar nieuwste single 'The Poetry Man' zong.

Op de site van Stevie Ann zijn nog meer nummers van haar album te beluisteren.
Of koop haar album 'Away From Here' gewoon!


Stevie Ann - Away From Here
CNR Music

Dit interview bevat zinnen uit teksten geschreven door Stevie Ann.
De band foto en foto van Stevie Ann met wijnglas komen van de Stevie Ann site en zijn gemaakt door Vincent van den Hoogen.