De vrouwen achter de Desperate housewives

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De populairste 'housewife' is Susan Mayer, oftwel Teri Hatcher, 40 jaar jong. Velen van ons zullen zich haar waarschijnlijk nog wel herinneren als Lois, in de Supermanserie Lois en Clark. Maar dat was niet haar eerste rol.
Teri groeide op in Sun Valley, California, als enig kind. Haar vader was een nucleair natuurkundige en haar moeder was computer programmeur. Niet de achtergrond die gelijk doet denken aan de showbizz. Teri leek in eerste instantie ook die kant niet op te gaan. Op de middelbare school werd ze gezien als een 'nerd', en na haar afstuderen ging ze wiskunde en techniek studeren.
Ze deed haar eerste stappen op showbizz pad toen ze in 1984 cheerleader werd bij de San Francisco 49ers. Het lelijke eendje was inmiddels een mooie zwaan geworden.
In datzelfde jaar vergezelde ze een vriendin naar een auditie, besloot toen zelf ook auditie te doen en werd aangenomen als zingende en dansende zeemeermin in The Love Boat.
Sindsdien heeft ze in heel wat series en films gespeeld. Zo had ze onder andere gastrollen in Seinfeld en MacGyver, en speelde ze in de films Soap Dish, en in de James Bondfilm Tomorrow Never Dies. Ook deed ze auditie voor de rol van Jamie Buchman in Mad about You, maar die rol ging naar Helen Hunt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Haar privé-leven verliep minder voorspoedig. In 1988 trouwde ze met Marcus Leithold, waarvan ze in 1989 al weer scheidde. Haar ex-man zei over hun huwelijk, dat het al voorbij was voor de trouwfoto's ontwikkeld waren. In 1994 stapte ze toch weer in het huwelijksbootje, nu met Jon Tenney. Dit huwelijk duurde wat langer, en in 1997 kregen ze samen een dochter; Emerson Rose. Toch bleek hij ook niet haar ware liefde, en in 2003 werd hun scheiding uitgesproken. Wel hebben ze gezamenlijke voogdij over hun dochter.

Hatcher houdt zich ook, net als andere 'housewives', bezig met goede doelen, waaronder de Tuberous Sclerosis Allicance en de Starlight Starbright Foundation. In 1996 werd ze geëerd met een Spirit of Compassion Award, voor haar werk voor slachtoffers van geweld. Daarnaast is ze actief voor de AIDS Walk Los Angeles en de AIDS Walk New York, en strijdt ze tegen borstkanker. Meer recent heeft ze een T-shirt ontworpen waarvan de opbrengsten gingen naar de slachtoffers van de orkaan Katrina.

Eva Longoria is de jongste 'housewife', nog lang geen veertig, in de serie speelt ze de rol van Gabrielle Solis. Eva is van 1975, en ze groeide op, samen met drie zussen, op een ranch in Corpus Christi, Texas. Na haar afstuderen deed ze mee aan een talentenjacht, waar ze ontdekt werd door een theater agent, die haar meteen een contract aanbood. Inmiddels heeft ze al heel wat rollen op haar naam staan. Na enkele gastrollen in onder andere The Bold and the Beautiful, General Hospital en Beverly Hills 90210, kreeg haar carrière echt vaart in 2001, toen ze in de soap The Young and the Restless, de rol kreeg van Isabella Braña Williams. Ze heeft tot 2003 in deze soap gespeeld, en is sindsdien te zien geweest in meerdere films, waaronder The Sentinel, met Michael Douglas, en The Dead will tell, met onder meer Anne Heche en Jonathan LaPaglia. Zelf produceert ze ook Hot Tameles Live, een vorm van stand-up comedy waarin ze ook meespeelt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Eva was de eerste die gecast werd voor Desperate Housewives, maar ze vindt het geen probleem dat ze, net als eerder, ook in deze serie weer wordt neergezet als typische Latino. Zelf zegt ze daarover: "Het is goed om vertegenwoordigd te worden, op wat voor manier dan ook. In plaats van te klagen; oh wij arme Latino's, we zijn ondervertegenwoordigd, we worden zo getypecast, kunnen we beter er zelf voor zorgen dat dat verandert. We moeten zelf kansen creëren."

Evenals Teri Hatcher is Eva Longoria al een keer getrouwd geweest. Januari 2002 trad ze in Las Vegas in het huwelijksbootje met Tyler Christopher. Bij het huwelijk waren ook Sarah Michelle Gellar en Freddie Prinze Jr aanwezig. Januari 2005, precies drie jaar later, zijn ze weer gescheiden. Momenteel is Eva verloofd met basketball speler Tony Parker.

Ook Eva houdt zich bezig met andere zaken dan acteren. In 2004 heeft ze campagne gevoerd voor de Democratische presidentskandidaat John Kerry. Verder is ze actief voor MALDEF; Mexican American Legal Defense and Educational Fund, en voor Padres contra el Cancer, een organisatie voor kinderen met kanker.

Afbeelding verwijderd door redactie

De enige echt gelukkig getrouwde housewife is Felicity Huffman, Lynette Scavo in de serie. Felicity is getrouwd met acteur William H. Macy, die je wel eens gezien kan hebben in ER, als doctor David Morgenstern.
Felicity, 42, wiens moeder ook actrice was, heeft maar liefst zeven broers en zussen en ontmoette haar man bij New York's Atlantic Theater Company, waar hij mede-oprichter van is. Zelf heeft ze, nadat ze drama had gestudeerd in New York, meerdere malen op de planken gestaan. Zo schitterde ze op Broadway in Speed the Plow, en buiten Broadway in Cryptogram, (waarvoor ze in 1997 een Obie Award won), Dangerous Corner, en kort geleden nog in het Atlantic Theater nog in The Joy of Going Somewhere Definite, met echtgenoot William Macy als regisseur.

Afbeelding verwijderd door redactie

Maar Felicity heeft niet alleen in het theater gestaan. In 1978 speelde ze al in de tv film A Home Run for Love, en sindsdien heeft haar carrière niet stilgestaan. Momenteel heeft ze net een film afgerond waarin ze een transseksuele man speelt, op weg een vrouw te worden, die met haar zoon door het land rijdt. Een film die nogal wat aandacht trekt, en op het Berlijn Film Festival zelfs een prijs gewonnen heeft. De rol vereiste nogal wat voorbereiding, en Felicity bezocht daarom ook een conventie voor transseksuelen in San Jose en ze heeft gewerkt met een vrouw die inmiddels geopereerde mannen leert hoe ze zich als vrouw moeten gedragen.

De rol van Lynette bood wat meer herkenning; samen met Macy heeft Felicity twee kinderen, Sofia Grace, geboren in 2000, en Georgia Grace, geboren in 2002. Ze vindt het heerlijk dat de serie duidelijk laat zien dat het moederschap niet alleen roze wolken betreft; "Ik vind het moederschap enorm uitdagend en moeilijk. En dat is een heel beperkte beschrijving vergeleken met de werkelijkheid".

Marcia Cross, die in de serie de neurotische Bree van de Kamp speelt, is de oudste Housewife, ze is 43. Ze is ook enige die nooit getrouwd is geweest, maar misschien wel de bekendste actrice. Jarenlang speelde ze de rol van doctor Kimberly Shaw in de veelbesproken serie Melroce Place, en niet lang geleden was ze ook een seizoen te zien in Everwoord, en serie die ook uitgezonden wordt door Net 5. Ze stopte met Everwood, om in Desperate Housewives te gaan spelen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Marcia heeft altijd al actrice willen worden en ze is dan ook afgestuurd aan het beroemde Juilliard College in New York. In 1984 kreeg ze haar eerste rol, in de serie The Edge of Night, die al dateerde van 1956. Daarna heeft ze, naast diverse hoofdrollen, gastrollen gespeeld in onder meer Jake & the Fatman, Seinfeld, Profiler, Ally McBeal, Strong Medicine en CSI.
Met haar rol in Melrose Place in 1992 kreeg ze bekendheid bij het grote publiek, en sindsdien is ze regelmatig in films en series te zien geweest. Maar na vijf jaar in Melrose Place gespeeld te hebben, verliet ze de show om psychologie te gaan studeren, en tussen 1997 en 2000 is het stil geweest in haar carrière. Haar rol in Everwood bracht haar weer onder de aandacht en inmiddels ze weer zeer succesvol als Bree van de Kamp, een rol die haar meerdere nominaties voor awards heeft opgebracht.

In haar privé-leven had ze minder geluk. Marcia heeft sinds haar 14e regelmatig last gehad van migraine, en is daarvoor zelfs een keer naar de Eerste Hulp gebracht. Sinds kort heeft ze er geen last meer van, volgens haar door een combinatie van medicijnen en een dieet waarbij ze bepaalde soorten voedsel, zoals sinaasappelen, rode wijn en chocola vermijdt.
In haar liefdesleven was ze ook niet erg gelukkig. Ze heeft jarenlang een relatie gehad met acteur Richard Jordan, tot deze in 1993 overleed. Daarna is ze jarenlang vrijgezel geweest, wat tot geruchten leidde dat ze lesbisch zou zijn. Ze heeft dat altijd ontkend, en kortgeleden heeft ze zich verloofd met effectenmakelaar Tom Mahoney.