Stad der Vallende Engelen

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
'Iedereen in Venetië speelt toneel', vertelde graaf Girolamo Marcello, aan mij. 'Iedereen speelt een rol, in die rol verandert onophoudelijk. Als je Venitanen wilt begrijpen, moet je luisteren naar het ritme: het ritme van de Langune, het ritme van het water, de getijden, de golven...'

Ik ken Venetië allen uit de film, van het carnaval, mooie foto's en beschreven in boeken. Toen ik in John Berendt's Stad der Vallende Engelen begon, wist ik gelijk dat het boek zou zijn wat je begin tot einde blijft boeien. Herhaaldelijk moet ik mezelf erop wijzen dat dit geen fictie is, dat alle personages echt zijn en dat alles waar gebeurd is. John Berendt heeft alles zo mooi en gedetailleerd kunnen beschrijven door het verzamelen en verweven van anekdotes, geruchten en eigen observaties.

De verwikkelingen rond het operagebouw La Fenice vormen de basis van het verhaal, waarmee de toon van corruptie en bedrog meteen wordt gezet. Achter elke deur die John Berendt daarna voor ons opent, schuilt een nieuw schandaal of een nieuwe vete. Het is net alsof je een spannende detective leest. En zoals hij de historische details, honderden literaire verwijzingen en de eigenaardigheden van zijn personages, zoals o.a. de Rattenman van Treviso, de familie Curtis, dichter Mario Stefani, Ezra Pound en zijn minnares Olga, beschrijft, krijg je gelijk een stukje literatuurgeschiedenis en wat lessen over het leven, de geschiedenis en de architectuur in Venetië.

Aan de hand van de verklarende woordenlijst die je achterin het boek terug vindt, leer je ook nog wat van de Italiaanse taal. En het overzicht van de personen, organisaties en ondernemingen, namen van gebouwen en plaatsen, inclusief toelichting, maken het boek zo compleet dat als je tijdens het lezen van dit gedetailleerde, 379 bladzijden telende, verhaal even de kluts kwijt bent, je zo weer bij bent en verder kunt lezen.

Tip: Ben je benieuwd naar alle kunst, literatuur, historie, architectuur, personages en topografie die in het boek beschreven staan, kruip dan eens achter je pc en zoek ze op via Google, je zult zien dat het in het echt soms nog mooier is dan je in je fantasie had kunnen bedenken.
(Het operagebouw La Fenice is echt indrukwekkend!)

Afbeelding verwijderd door redactie
Stad de Vallende Engelen
John Berendt
ISBN 90-229-8932-1
www.awbruna.nl