Spreek zacht

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Pam Lewis opent haar debuutthriller met deze gruwelijke gebeurtenis en dropt hiermee een bom die nadreunt tot het einde.
De grimmige, dreigende sfeer, de introductie van de personages, het afschuwelijke geheim met daaraan gekoppeld de jarenlange chantage en onderdrukking; alles vindt zijn oorsprong in dat eerste verpletterende hoofdstuk.

Hoofdpersoon Carol is een onzekere mollige tiener, die zonder broertjes en zusjes opgroeit in een degelijk, conservatief gezin. Met een vader die als advocaat de kost verdient en een moeder die nauwelijks thuis is, is haar jeugd vooral eenzaam en teruggetrokken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Angstig en onzeker begint ze dan ook haar eerste dag op een nieuwe school, waar ze vreemd genoeg wordt opgevangen door de grensverleggende excentrieke Naomi. Ze worden vriendinnen en sluiten een weddenschap dat ze voor het einde van het jaar hun maagdelijkheid zullen verliezen.
Dan komt de vrijpostige Eddie in beeld. Deze knappe, spekgladde Eddie biedt zich aan om de meisjes te helpen hun doel te verwezenlijken.
Het is natuurlijk de vindingrijke Naomi, die Carole met een skivakantie weet weg te lokken bij haar strenge thuishaven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het verhaal draait om eindeloze pogingen van Carol om die afschuwelijke winterse nacht te ontvluchten. Zonder veel succes. Dankzij de tegenwerkingen van haar partners in crime blijft het verleden haar inhalen.
Door middel van flashbacks legt Lewis stukje bij beetje de karakters en de achtergronden bloot en beschrijft ze op een aangrijpende manier hoe het meedragen van een duister geheim het leven van de hoofdpersoon beïnvloedt. Wat zijn de gevolgen voor een vriendschap, het aangaan van nieuwe contacten en haar zelfvertrouwen? De enorme persoonlijke ontwikkeling die Carol doormaakt komt dan ook niet echt als een verrassing.

Hoewel het verhaal redelijk sober en met een zekere afstand is geschreven, blijft de geladen zinderende spanning vanaf hoofdstuk 1 hangen, waardoor het boek blijft boeien. Gelukkig maar want in het middenstuk dreigt de boel heel even in te zakken. Met een tijdsprong van tien jaar brengt Lewis de vaart er weer in en wordt de onderhuidse dreiging moeiteloos weer opgepikt.

Een kippenvel thriller over de dubbelzinnigheid van de menselijke moraal, de moeizame weg naar volwassen worden, eerlijkheid, eenzaamheid en wantrouwen?
En die ene koude winternacht.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

The house of books
Spreek zacht
Pam Lewis
320 blz.
17,90
Isbn 90 443 1074 7
Oorspronkelijke titel: Speak softly, she can hear