The Lost Chronicles

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wat zijn de creatieve mogelijkheden van één tot dan toe vaag eilandscript? Hoe raakte de producent betrokken bij de serie? Hoe komt een succesvolle pilot tot stand? Hoe vind je in zeer korte tijd een geschikte locatie, geschikte acteurs?

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Het antwoord op deze en vele andere vragen vind je terug in dit prachtig vormgegeven boek. Alleen al door de vele haarscherpe fullcolour foto?s is het boek al meer dan de moeite waard, maar de vele diepte-interviews, de vaak verrassende invalshoeken en de eerlijke manier van verslaglegging maken het werkelijk een juweeltje.

Aan de hand van uitgebreide dagboekfragmenten, e-mails, scripts, brieven en foto's duik je als lezer steeds dieper in de hectiek achter de serie. Je mag een hele week 'meelopen' met de filmploeg, je maakt kennis met de geheimen van de special effects en de meest vindingrijke oplossingen.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Iedereen komt uitgebreid aan het woord. Hoe is het om maanden van huis weg te zijn en op een eiland te wonen? Hoe ga je met elkaar om? En wat, als je plotseling uit de serie wordt geschreven; je zomaar ineens een telefoontje krijgt? Hoe moeilijk is het om zonder camera-ervaring een overlevende van een vliegtuigramp te spelen?
Hoe hectisch verloopt een dag in de schrijverskamer? Hoe verhit zijn de discussies, hoe hoog de druk? Waar moet je rekening mee houden? Hoeveel invloed heb je op het verhaal en wat, als er een drastische wending nodig is; hoe pak je dat aan?
Tegen welke logistieke problemen loopt een cameraploeg aan? Waar en met wie moet je allemaal rekening houden? Van wat en wie ben je afhankelijk? Hoe ontstaan de personages als het proces al volop aan de gang is? Hoe breng je achtergrond informatie van de personages? Waar wonen de personages tijdens de opname weken? Hoe is het werken op een echt eiland, in een echte jungle? Welke bedrijven zijn er allemaal betrokken bij een serie?

Afbeelding verwijderd door redactie

Het boek is van een handzaam formaat, heeft een mooie overzichtelijke, maar ook speelse indeling en is erg leesbaar. Het zit bomvol informatie en de vele foto?s maken het beeld compleet.
Maar ook de originele opzet en een boeiende selectie van de interviews zorgen ervoor dat je het boek steeds weer oppakt om erin te bladeren. De twijfels, de onzekerheden, de paniek bij het werken met de klok in de rug zijn zo menselijk en realistisch beschreven dat je niet anders kunt dan meeleven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van de serie Lost gehoord had, maar dit boek graag wilde lezen omdat ik de achter-de-schermen-boeken nou eenmaal om te smullen vind.
Dit boek voldeed absoluut aan mijn hoge verwachtingen. En meer; het heeft me warm gemaakt voor de serie en ik kan niet wachten totdat ik de dvd's te pakken heb om het resultaat van al dat werk te bekijken in bewegende beelden. Helemaal nu ik kan kijken met een hoop inside-informatie.
Kortom: The Lost Chronicles is niet alleen een absolute musthave voor de echte fan, maar ook zeker een waardige opwarmer voor de toekomstige fan.

Afbeelding verwijderd door redactie

Uitgeverij AW Bruna
The Lost Chronicles
Mark Cotta Vaz
isbn: 9022991695
171 pagina's
?17.95