Nurlaila Karim speelt hoofdrol Dorothy in The Wiz

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Nurlaila realiseert zich dat een droom uitkomt. 'Dit is echt de mooiste rol die je kunt krijgen.' The Wiz wordt de nieuwe open einde productie in het Beatrix Theater in Utrecht. Voor The Wiz wil Joop van den Ende Theaterproducties een cast samenstellen waarin allerlei verschillende culturen vertegenwoordigd zullen zijn. Van de musical The Wiz zal een eigen versie worden gemaakt, gebaseerd op de Broadway productie uit 1975 en geïnspireerd op de film uit 1978.

Nurlaila Karim maakte haar theaterdebuut in Miss Saigon, speelde de hoofdrol in Fame en Rent. Voor die laatste rol kreeg ze in 2001 de John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. Vorig seizoen was Nurlaila te zien aan de zijde van Danny de Munk tijdens zijn theatertour Danny de Munk Live!. Erwin van Lambaart, algemeen directeur Joop van den Ende Theaterproducties, over de nieuwe Dorothy: ' Nurlaila heeft één van de mooiste musicalstemmen van Nederland. Wij zijn er van overtuigd dat zij zal schitteren in deze rol.'

The Wiz is een bewerking van The Wizard of Oz, een musical die in 1903 haar première beleefde op Broadway. De musical is gebaseerd op de Amerikaanse klassieker van Lyman Frank Baum, The Wonderful Wizard of Oz. In 1939 werd het stuk voor het eerst verfilmd met Judy Garland in de hoofdrol, de film maakte haar tot een grote ster. Toen The Wizard of Oz in de jaren vijftig op televisie kwam, groeide hij uit tot een klassieker. In 1975 ging The Wiz in première op Broadway en ontving maar liefst acht Tony Awards waaronder die voor Beste Musical, Script en Muziek. Alle rollen in de musical werden gespeeld door zwarte acteurs en dansers. In de succesvolle filmversie uit 1978 speelden Diana Ross en Michael Jackson de hoofdrollen. Het nummer 'A Brand New Day' stond in 1979 vijf weken lang op nummer één. Andere hits uit de musical zijn onder andere 'Ease On The Down The Road', 'You Can't Win', 'Home' en 'No Bad News'.

The Wiz vertelt het verhaal van Dorothy die de weg kwijt raakt en in Oz belandt. Daar gaat ze op zoek naar de machtige en magische tovenaar van Oz. Onderweg ontmoet ze de vogelverschrikker zonder verstand, de blikken man zonder hart en de laffe leeuw zonder moed. Samen gaan ze op zoek naar haar huis, een hart, verstand en moed. Ze komen erachter dat geloof in jezelf alle moeilijkheden kan overwinnen.

www.musicals.nl