Woody Allen gaat vreemd

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De ogenschijnlijk vreemde samenwerking tussen Londen en Allen komt niet uit de lucht vallen. De film is namelijk een coproductie met de BBC. Zwartwit beelden van Manhattan zijn verruild voor shots van het Buckingham Palace, de Thames en het engelse platteland en als een van de thema's is gekozen voor het engelse klassesysteem. Het verhaal speelt zich af rond de Ierse Chris Wilton (gespeeld door Jonathan Rhys-Meyers). Deze charmante tennisleraar van lage komaf raakt bevriend met Tom, erfgenaam van het Hewett-imperium. Tom laat Chris niet alleen kennismaken met het leven van de Britse upper-class, maar ook met zijn zus Chloe. Chloe en Chris krijgen een relatie en voor Chris er erg in heeft bestaat zijn leven uit operavoorstellingen, chique borrels en weekendjes op het platteland. Als snel verruild hij zijn baan voor een leidinggevende functie. Het feit dat zijn schoonvader eigenaar van de zaak is doet hem hierbij zeker gaan kwaad.

Toch is dit alles niet genoeg. Chris kan zijn lust voor de Amerikaanse verloofde van Tom, Nola (gespeeld door Scarlett Johansson) niet bedwingen. De twee krijgen een affaire die voortduurt wanneer Chris en Chloe al lang en breed getrouwd zijn. Door onvoorziene omstandigheden wordt Chris uiteindelijk voor het blok gezet; kiest hij voor lust of luxe?
Vreemdgaan is een thema dat in elke boeketreeks of soap voorkomt. Het verhaal (ook geschreven door Allen) is dan ook geen uniek gegeven. De uitwerking is des te meer bijzonder. Er wordt een zeker elegante spanning opgebouwd, waardoor de film tussen een thiller en een Noir in blijft hangen, dit alles begeleidt door de opera's van Verdi. Allen maakt dit keer geen gebruik van oneliners en moeilijke dialogen, maar houdt Match Point toegankelijk voor het grote publiek. Allen?s kenmerkende zwarte humor komt pas aan het einde van de film aan bod, maar hiermee zet hij wel een van de beste slotscènes van dit filmjaar neer (mark my words!).


De goede prestaties van de film hebben niet in de laatste plaats te maken met de prima cast. De nog vrij onbekende Jonathan Rhys-Meyers is een lust voor het oog en blijft de gehele film 'in character'. De grote ster van de film is echter Scarlett Johansson. De enige Amerikaanse in de cast zet een hele mooie rol neer. De vrouw met de sensuele lippen die al sinds haar tienjaren op het witte doek verschijnt is ook door critici opgemerkt. Ze is voor de Golden Globes met Match Point genomineerd voor beste actrice. En terecht!

Allen zelf was ook heel tevreden met zijn nieuwe muze. Johansson zal ook in zijn nieuwste film, Scoop, te zien zijn. En ook zijn tweede nieuwe liefde, Londen, zal in Scoop het decor vormen.

Match Point draait vanaf 19 januari in de Nederlandse bioscopen.