Get rich or die trying

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Naast het dealen heeft Marcus nog één passie: rappen. Als hij zijn jeugdvriendinnetje Charlene (Joy Bryant) na 10 jaar weer tegenkomt en ze opnieuw verliefd worden, beseft hij dat zijn manier van leven niet erg bevorderlijk is voor zijn relatie. Daarom besluit hij na een gevangenisstraf en de geboorte van zijn kind, onder aanmoediging van een goede vriend en zijn grootouders, de drugsscene de rug toe te keren en zich volledig te werpen op een rap-carrière. Dit wordt hem niet in dank afgenomen door zijn vroegere drugsbaas en hij wordt door hem dan ook op alle mogelijke manieren gedwarsboomd. Hij moet zelfs voor zijn leven vrezen. Uiteindelijk lukt het hem, met hulp van zijn dierbaren, zijn droom (rapper worden) verwezenlijken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van de hoofdrolspeler, de bekende rapper Curtis Jackson, beter bekend als "50 cent", die in deze film zijn debuut maakt. Het is al snel duidelijk dat Jackson meer verstand heeft van rappen dan van acteren. Hij speelt zijn rol totaal ongeëmotioneerd, waardoor je niet echt met hem kunt meeleven. De clou van het verhaal: crimineel volgt zijn droom en wordt rapper, komt niet goed uit de verf. Dit is mede te wijten aan het feit dat de film zoveel karakters heeft, waardoor hij, ondanks de snelle shots, log en geen vloeiend geheel is. Bovendien is het magere verhaal in heel wat minder tijd dan de 116 minuten die er nu voor staan, te vertellen.

Afbeelding verwijderd door redactie

De regisseur probeert te veel de nadruk te leggen op het rauwe leven in een getto en je krijgt de indruk dat geweld wordt verheerlijkt. De keuze van de regisseur, Jim Sheridan, is sowieso verbazingwekkend als je kijkt naar zijn tot nu toe gemaakte films, o.a. het gevoelige "In America", het dramatische "In the name of the father", het intellectuele "My left foot". De enige overeenkomst die ik kan ontdekken is dat ze allemaal meer of minder op waar gebeurde verhalen gebaseerd zijn.
Goede acteerprestaties kun je verwachten van Terence Howard als Bama, zijn gevangenismaatje die zijn beste vriend wordt, zijn oma, gespeeld door veterane Viola Davis en zijn vriendin Charlene, vertolkt door Joy Bryant.

Als je van hiphop houdt en/of fan bent van "50 Cent", is het wel de moeite waard om deze film te gaan zien, maar verwacht er kwalitatief niet teveel van. Een goed alternatief lijkt mij om de soundtrack te kopen.

Regie: Jim Sheridan
Cast: Curtis ?50 cent? Jackson, Terence Howard, Joy Bryant e.a.
Genre: actie, drama, muziek, criminaliteit
Get rich or die trying draait sinds 7 feb. in de Nederlandse bioscopen