Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Zim and Co

Hoog tijd voor een film die de andere kant van het verhaal belicht, moet regisseur Pierrre Jolivet gedacht hebben. Jolivet schetst met Zim and Co een portret van een groepje jongeren die leven, ravotten en dromen in een van de arme Parijse buitenwijken (overigens opgenomen voordat de rellen in Frankrijk uitbraken.). Het verhaal speelt zich af rond de 20- jarige Zim (gespeeld door Adrien Jolivet, familie van? ?) die betrokken raakt bij een scooterongeval. Om niet in de gevangenis terecht te komen moet Zim vast werk vinden, maar voor de enige baan die hij kan vinden moet hij binnen tien dagen een rijbewijs en auto bemachtigen. Zijn vrienden Arthur en Cheb helpen hem waar kan, maar de verleidingen uit de treurige buitenwijk lokken. Zal Zim op vrije voeten blijven?

http://vrouwen.nl/documents/30f6a6e3c054ada1997e585302c37d15.jpg

Het groepje vrienden vormt een multicultureel gezelschap. Zim is van Poolse afkomst, zijn vriend Arthur heeft Afrikaans bloed en Cheb heeft Arabische voorvaderen. Hiermee lijkt Jolivet een toegang te willen creëren om racisme door de autoriteiten aan de kaak te stellen. Gelukkig wordt het geheel niet te zwaarmoedig, maar relativeren de jongens racistische opmerkingen met ironische humor. De film moet immers een komedie zijn, of een ?sociale komedie? zoals de regisseur het zelf zegt. En dit lukt aardig. De film geeft een luchtig beeld van de Parijse buitenwijken en geeft de kijker het idee dat het allemaal wel meevalt. Een te mooi beeld misschien, gezien de rellen?

Voor de extra?s hoeft deze DVD echter niet aangeschaft te worden. De ?making of? geeft leuk de visie van de maker neer, maar is alleen van belang voor de echte Zim and Co fan. De ?clip? en de ?trailer? hadden sowieso weggelaten kunnen worden.

Neem echter het nieuwe franse talentje, die de opstandige en lakse Zim, compleet met brutale ogen, op een realistische manier neerzet en de franse filmliefhebster heeft een leuke middag met deze film.

vanaf deze week op DVD