LEEF!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Anna heeft het zo druk met haar praktijk, haar relatie en haar gezin, dat ze niet ziet wat er allemaal fout gaat. Haar man Paul heeft een minnares, dochter Robin is aan het 'hoeren en snoeren' en haar andere dochter heeft een zwak hart dat het ieder moment kan begeven. Haar moeizame relatie met haar moeder komt tot een hoogtepunt wanneer deze vertelt het 20-jarine huwelijksfeest van haar dochter en schoonzoon te willen bekostigen. Want dan blijkt dat er eigenlijk niemand zin heeft in een feestje.

In de film lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. Je ziet de jonge Anna een moeizame relatie met haar moeder opbouwen, wanneer haar vader op jonge leeftijd vertrekt. Haar moeder, die eens een gevierde actrice was, heeft Anna's passie voor schrijven altijd onderdrukt en belachelijk gemaakt. Het voelt daarom als een bevrijding om haar herinneringen aan het papier toe te vertrouwen.

Het andere verhaal is die van haar gezin. Ogenschijnlijk het ideale gezin met twee kinderen en een hond, maar niets is minder waar. Paul gaat vreemd met een collega en de twee totaal verschillende pubermeiden vliegen elkaar regelmatig in de haren. Het besluit om Robin het huis uit te gooien blijkt niet de oplossing, maar zorgt er wel voor dat ze tot inkeer komt. En wanneer Paul tijdens een vrijpartij met zijn minnares in het ziekenhuis belandt met een hernia, vallen ook deze puzzelstukjes voor Anna ineen.

Ironisch genoeg brengt het pijnlijke voorval Anna en Paul toch weer iets dichter bij elkaar en besluiten ze om toch hun twintigjarig samenzijn te vieren. Op de dag van het feest raapt Anna de stukjes van haar leven bij elkaar. Ze rekent af met de leugen, waarmee haar moeder haar in haar jeugd heeft opgezadeld en kiest onvoorwaardelijk voor Paul en haar gezin.

Afbeelding verwijderd door redactie

LEEF! was de openingsfilm van het 25ste Nederlands Film Festival op woensdag 28 september 2005. Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen overleed de dag voor de première op 47 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Het is een oersterke Nederlandse film die niet voor niets vele filmprijzen won (Gouden Kalf voor beste vrouwelijke bijrol, speciale juryprijs voor Willem van de Sande Bakhuyzen op het Nederlands Film Festival en een Gouden Film voor 100.000 bioscoopbezoekers).

Gedurende het verhaal wordt je als het ware meegezogen in het leven van Anna en samen met haar kom je erachter wat er mist in haar leven. De conclusie is duidelijk: geniet van de mensen om je heen, haal alles uit het leven en geniet. LEEF! is een aansprekende film waarbij je van begin tot eind geboeid wordt. Het enige minpuntje van de DVD was het slechte geluid, vooral wanneer Anna haar verhaal vertelt.

Extra's

Op de DVD staan twee extra's: 'Behind the scenes' en 'The making of'. Ik kon er geen verschil in opmaken en volgens mij is de inhoud van de twee documentaire-achtige filmpjes dan ook hetzelfde. Het is mooi om te zien hoe goed de band was van de crew en hoe speciaal dit project voor hen was.

Afbeelding verwijderd door redactie

LEEF!
A-Film
Script: Maria Goos / Regie: Willem van de Sande Bakhuyzen
108 minuten