De Ontsnapping

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Niet alles in het leven van Julia is perfect. Niet dat ze dat aan iemand laat merken, maar ze draagt al jaren de last van een een geheim met zich mee en heeft een muur om haar hart. Ze ergert zich vooral aan haar man en zijn micro penis en het leven zelf verstikt haar. Julia zit met haar nog maar 36 jaar al in een heuse midlifecrisis en ze droomt al tijden van een ontsnapping aan dit leven. Ze weet al precies hoe haar leven dan zal zijn. Als op een dag het moment zich aandient aan om er voor onbepaalde tijd tussenuit te gaan, laat ze resoluut haar man en kinderen achter en vertrekt met een last-minute naar Portugal. Haar geheim neemt ze mee.

Aangekomen in Portugal, huurt ze een lelijke villa en leeft ze op veel drank en valiumpillen. Om totaal onbereikbaar te zijn, vertelt ze zelfs haar man en kinderen niets meer dan dat zij in Portugal verblijft. Hunkerend naar verandering wordt al snel duidelijk dat, hoe hard ze ook probeert los te komen uit haar saaie leventje, zij ook daar niet helemaal los van haar gezin kan komen zonder echt alle banden te verbreken. Om die banden te verbreken, verdrinkt Julia bijvoorbeeld haar sim kaart in zee nadat haar kinderen maar blijven bellen. En dit is nog maar het begin van haar ontsnapping.

Julia duikt het nachtleven in op zoek naar een grote penis en de "oude Julia". Ze wisselt haar overmatig drankgebruik af met een valiumverslaving. Niet veel later staat ze in de disco te swingen als een achttien jarige en wordt ze de volgende ochtend wakker met een kater en met twee vervelende Duitse dwergen in haar villa. Deze dwergen hebben nogal wat aan te merken op Julia en haar lichaam en zij besluit wat met hun op- en aanmerkingen te gaan doen. Ze reist voor een maand af naar Brussel en gooit daar haar lichaam in de verbouwing. Al die tijd is het haar broer Jimmy die haar regelmatig gezelschap houdt op haar persoonlijke ontdekkingsreis.

Eenmaal terug in Portugal, gooit ze haar lichaam in de aanbieding. Ze geniet met volle teugen van haar nieuwe leven in Portugal en vergeet haar kinderen en man totaal. Julia maakt een aantal nieuwe vrienden en ontmoet, op haar jacht naar een grote penis, Romeo. Hoe kan het ook anders: het klikt tussen Romeo en Julia! Maar net als zij, heeft ook hij zijn bagage. Toch accepteren ze elkaar en samen met Romeo beleeft Julia de tijd van haar leven. Uiteindelijk krijgt Julia meer dan waar ze om gevraagd heeft. Toch is het ook Romeo die haar pijn verlicht en haar een stuk lichter maak.

Met een uitgesproken geheim, een nieuw lichaam, een ervaring rijker en een illusie armer besluit Julia terug te keren naar haar huis in Amsterdam. Dik drie maanden is ze weg geweest zonder dat ze wat van zich heeft laten horen. Haar kinderen ontvangen haar met open armen. En haar man heeft een grote verrassing voor haar...


Heleen van Royen doorbreekt met De Ontsnapping weer behoorlijk wat taboes. Een aantal onderwerpen die in deze roman aan bod komen, zijn: Moederschap, seksualiteit, overspel, de dood, schuldgevoel, drugs- en alcoholgebruik en escapisme. Zonder al te veel drama beschrijft Heleen van Royen met haar nuchtere sarcasme en satire het leven van Julia: Het leven van een vrouw en het stille verdriet van een moeder die doorslaat.

Ik kreeg bij de voorgaande romans van Heleen van Royen (De gelukkige huisvrouw en Godin van de jacht) nog wel eens een lachbui. Bij De Ontsnapping voelde ik vooral radeloosheid en onmacht. Toch is ook De Ontsnapping weer zo?n boek dat je in één keer uit wilt lezen en waarvan je het vervolgens zo jammer vindt dat je het al uitgelezen hebt...

Afbeelding verwijderd door redactie

Heleen van Royen ? De Ontsnapping
295 bladzijden
ISBN: 904999976X
?19.90
Uitgeverij: Foreign Media Books BV
website Heleen van Royen

Bestel nu!

De ontsnapping
Heleen van Royen