De Schone Helena

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Volgens de Griekse legende was Helena de mooiste vrouw van de wereld. Ze was de vrouw van Menelaos de koning van Sparta. Aphrodite, de godin van de liefde, beloofde Helena aan Paris, de zoon van koning Priamos van Troje, omdat hij haar tot mooiste der godinnen had verkozen door haar de gouden twistappel te schenken. Tijdens de afwezigheid van Menelaos uit Sparta, overtuigde Paris Helena om met hem naar Troje te vluchten. Agamemnon, de broer van Meneloas, leidde de expeditie tegen Troje om Helena terug te krijgen. Dit startte de Trojaanse oorlog waarin Paris werd gedood.

Al millennia is Helena het symbool voor schoonheid en tegelijkertijd een herinnering aan de verwoesting die schoonheid teweeg kan brengen. Haar leven vormde een bron van inspiratie voor vele kunstenaars zoals [url= http://www.marcvandelft.nl/foto's%206/Dante%20Gabriel%20Rosetti%20%20-%20%20Helen%20of%20Troy%20%20-%201863%20%20%20%20op%20150.jpg]Dante[/url], Chaucer, Leonardo Da Vinci, Marlowe, Shakespeare, Yeats, Berlioz, Strauss en Camus. Er is echter nooit eerder onderzoek gedaan naar Helena als een werkelijke figuur uit de geschiedenis. ?De schone Helena? is geen biografie die je als een roman uitleest, dit omdat Helena niet één verhaal is. Bettany Hughs heeft een gemengde collectie ?Helena?s? weten te verzamelen door zich te verdiepen in de vele verhalen die in Europa en het oostelijk Mediterraan gebied telkens weer opnieuw zijn verteld. Door door het landschap te reizen, geschreven geschiedenis uit te pluizen op mogelijke verwijzingen naar en over Helena. En wanneer er geen geschreven bronnen waren heeft ze kunstvoorwerpen, kunst en het landschap laten spreken.

In dit boek krijg je een goed beeld over o.a. de late bronstijd waarin de echte Helena moet hebben geleefd, maar ook hoe haar verhaal in de loop van de geschiedenis veranderd is. Hoe ze van wreker in de Ilias, prostitué uit de Griekse tragedies, tot pin-up van de schilders uit de romantiek is afgeschilderd. Het is een zeer compleet boek met veel verwijzingen in de tekst die achterin het boek te vinden zijn, met nog meer extra informatie over de achtergrond van de bevindingen die Bettany Hughes in dit boek heeft gebruikt. Niet een boek dat je zo maar even uit leest, maar wel bijzonder interessant.

Bettany Hughes: 'De Schone Helena'
ISBN 90 458 4942 9
www.mouria.nl