Edison Awards

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De uitreiking van de Awards werd gedaan door Matthijs van Nieuwkerk, de presentator van onder meer het programma De wereld draait door. De avond begon met zijn aankondiging van de eerste categorie... Nieuw Nationaal. Genomineerd waren Julian Thomas, Pete Philly & Perquisite en De Jeugd van Tegenwoordig. "En de award gaat naar de meest lastige jeugd van tegenwoordig!", werd er geroepen. De jongens - die eigenlijk gewoon Freddie, Pepijn en Oliçio heten - kwamen nonchalant hun prijs ophalen. "Hoe blij ben jij?", vroeg Oliçio aan Pepijn. "Heel blij, zeker voor het geld. Die 5 douzoe de man die we er voor krijgen!" Ondanks deze lauwe ontvangst ging De Jeugd van Tegenwoordig wel uit hun dak op het podium.

In de categorie Groep Nationaal waren The New Cool Collective, Pete Philly & Perquisite en Racoon genomineerd. Zoals verwacht won Racoon. De jongens waren enorm blij en noemden de award "een kroon op 3,5 jaar ploeteren." Zanger Bart vertelde wel dat er nog even geknokt zou moeten worden om het beeldje, want ze wilden de Edison alle vier wel mee naar huis nemen. Natuurlijk trad Racoon ook op met hun hit Love you More.

Afbeelding verwijderd door redactie

Racoon / De jeugd van Tegenwoordig

Röyksopp, Armin van Buuren en Soulwax waren de genomineerden voor de categorie Dance. De winnaar van de award, Armin van Buuren, was toevallig in Nederland en kon gelukkig zijn Edison ophalen. Tussen optredens in Dubai en Tel Aviv door was hij even in de Melkweg en enorm blij met deze pluim voor zijn album Shivers.

In de categorie Beste Zanger viel Jan Smit in de prijzen. Zangers Daniël Lohues en Guus Meeuwis hadden het nakijken. Jan was er "even stil van en ontzettend trots." Om Guus op te beuren, beloofde hij straks een biertje met hem te gaan drinken. Tegen Vrouw.nl vertelde Jan dat hij stiekem wel iets blijer is met de Edison dan met zijn gewonnen Televizierring. De ring is namelijk een publieksprijs en vertelt naar wie men thuis het liefst kijkt. De Edison wordt echter uitgereikt door een vakjury en betreft zijn zangkwaliteiten. "Dit is toch wel het hoogst haalbare voor een zanger in Nederland en ik ben pas 9 jaar bezig!" aldus Jan. Lachend vertelt hij dat hij er nog wel 100 gaat winnen, "maar eerst ga ik 2 glazen bier bestellen bij de bar. Eén gooi ik meteen achterover en de ander drink ik rustig op" zegt hij. Nou Jan, gefeliciteerd hoor!

Afbeelding verwijderd door redactie
Jan Smit / Anouk / Armin van Buuren

Genomineerden voor Beste Zangeres Nationaal waren Tascha's World, Trijntje Oosterhuis en Anouk. Matthijs van Nieuwkerk riep opgetogen Anouk naar voren. Je zou denken dat de zangeres niet meer zo onder de indruk is van de Edison, want ze heeft al bijna een dozijn vol van de beeldjes. Niets bleek minder waar: "Het is de negende of tiende en ik ben heel blij dat ik na zoveel tijd er nog steeds één mag ontvangen." Nadat ze het beeldje in ontvangst had genomen, vond Matthijs dat ze eigenlijk ook wel een liedje moest zingen, ook al hadden ze afgesproken dat ze dat niet zou doen. "Nou, laten we dat maar doen dan" zei Anouk en voordat ze het wist, stond ze samen met Normaal een duet te zingen.

De Edison Publieksprijs ging naar Guus Meeuwis, voor zijn versie van het nummer Geef mij je angst. Guus won het onder andere van Love you More van Racoon, Laura van Jan Smit en Watzkeburt van de Jeugd van Tegenwoordig. Nadat hij de Edison in ontvangst nam, zong hij natuurlijk het winnende nummer. Later omhelsde Guus en Jan elkaar: no hard feelings daar dus. Volgens mij zijn ze later zelf nog flink gaan stappen!

Afbeelding verwijderd door redactie
Normaal / Guus Meeuwis

Het laatste beeldje dat moest worden uitgedeeld, was de Oeuvre Prijs. Die ging naar niemand minder dan Normaal. Heel erg geïmponeerd door het beeldje leken de mannen niet: ze waren veel meer onder de indruk van het optreden met Anouk en bedankten haar in hun dankwoord. Over het beeldje zei de zanger: "Ze hadden het ding kennelijk oeuvre." Normaal sloot de avond af met drie nummers, waarna het feestje in de vorm van een afterparty gewoon verder ging in een andere zaal.