Kaapverdische diva op blote voeten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Cesária Évora is een 65- jarige folkzangeres uit Kaapverdië (eilandengroep 500 km ten westen van Gambia en Senegal) en staat bekend als 'the barefoot diva' omdat ze veelal blootsvoets optreedt. Veertig jaar geleden begon Cesária met optreden, samen met haar vader en neef. In Kaapverdië werd ze vooral bekend door de lokale radiostations. Rond 1970 stopte ze met optreden om zich volledig op haar gezin te kunnen storten. Vijftien jaar later begon het toch te kriebelen en zette ze haar blote voeten weer op het podium. Cesária treedt nog steeds op, ze is momenteel zelfs bezig met een wereldtour.
Ook al zegt haar naam je in eerste instantie niet zoveel, met het winnen van een Grammy award en in totaal zes nominaties wordt Cesária nog steeds wereldwijd geprezen, De cd Rogamar werd opgenomen in Mindelo, Kaapverdie, Parijs en Rio de Janeiro en is sinds 13 maart te koop in Nederland.


Met haar donkere stem verveelt Cesária je geen minuut. Haar muziek is niet onder één noemer of genre te scharen. Is het jazz, is het latin? Volgens een omschrijving van een kenner is het is een mix van typische Kaapverdische morna (van het Engelse mourn ? rouw), Portugese fado, Braziliaanse modhina en West-Afrikaanse percussie.

Op de cd Rogamar wisselt de Kaapverdische diva af met snellere, vrolijke percussienummers en fado-achtige liedjes waar triestheid en blues uitstraalt.
Zou je naar de teksten (kunnen) luisteren, dan zou je deze cd misschien niet meteen associëren met vrolijke zomers maar toch geeft de muziek een aanstekelijk warm gevoel. De zwoele klanken maken dat je zin krijgt in Zomercarnaval (Rotterdam) en vakantie! Nog even... zucht...

Tracklist
1. Vaga Lenta
2. Sombras Di Destino
3. Um Pincelada
4. Avenida Marginal
5. Africa Nosse
6. Tiche
7. Sao Tom Na Equador
8. Rogamar
9. Amor E Mar
10. Modge Trofel
11. Rosie
12. Travessa De Peixeira
13. Mas Um Sonho
14. Mar Nha Confidence
15. Saiona D'Vinte Ano

Cesária Évora
Rogamar
Sony|BMG

Bestel nu!

Rogamar -International-
Cesaria Evora