Bijbel Mysteries

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De BBC zendt momenteel de documentaire Bible Mysteries uit. In Nederland zijn deze afleveringen vanaf 23 maart al in een DVD box te koop in de winkels. De verschillende episodes beschrijven onder andere de mogelijke 'verdachten' van de moord op Jezus, demystificeren de legende van Goliath en David en bekritiseren het waarheidsgehalte van de voorspelde Apocalyps.

Verwacht van de documentaire niet een soort korte film, waar je toevallig allerlei feitjes te weten komt. In de afleveringen zie je namelijk alleen personages die bijbelse figuren representeren, maar een dialoog tussen bijvoorbeeld Jezus en Maria is niet te horen. De beelden worden voorzien van een voice-over die de extra - wetenschappelijk onderbouwde - feiten vertelt (zodat het iets toevoegt aan het al bekende verhaal). Ook worden deskundigen aan het woord gelaten die allerlei theorieën hebben over verschillende verhalen en 'personages' uit de Bijbel.

Het kijken van de DVD is dus alleen een goed idee wanneer je al ruime voorkennis hebt van de Bijbel. Er wordt een wetenschappelijk en historisch kader geboden waarin de bijbelse gebeurtenissen te plaatsen zijn. Dus: enige interesse in het Christen- of Jodendom en benieuwd naar de verhalen? Niet doen die Bijbel Mysteries! Maar al helemaal op de hoogte van de verhoudingen in het boek en nieuwsgierig naar nieuwe feitjes en wetenschappelijke bewijzen? Dan wél doen die Bijbel Mysteries!

Afbeelding verwijderd door redactie

Bijbel Mysteries
Speelduur: 7 uur en 10 minuten (4 DVD's)
Adviesprijs: 29,99