Filosofie voor Zappers

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Plato, Kant, Nietzsche. Je hebt waarschijnlijk wel eens van deze filosofen gehoord, maar weet niet meer precies wat ze zeiden. Utilitarisme, modernisme en rationalisme. Stuk voor stuk begrippen die je wel iets zeggen, maar waarvan je geen omschrijving kan geven. Goed nieuw: Mark Rowlands behandelt ze allemaal in zijn boek. En hij doet dat op een hele toegankelijke manier: door filosofische begrippen toe te passen op populaire televisieprogramma?s.

Per hoofdstuk stelt deze Britse hoogleraar een centrale vraag en koppelt die vraag vervolgens aan een televisieprogramma. Zo vraagt hij bij Seinfeld wat egoïsme is en bij Friends wat liefde is? Het thema bij Seks and the City is natuurlijk geluk. Aristoteles blijkt het nodige over Samatha?s seksuele uitspattingen te kunnen zeggen. Tevens leren we dat niet het kopen van Manolo Blahniks het ultieme geluk brengt, maar het bedrijven van de liefde!

Rowlands schrijft op een hele cynische manier, waardoor het boek aardig wegleest. Toch blijft het een hoogleraar met wetenschappelijke termen en is de filosofische stof soms behoorlijk pittig. Zo is zijn alledaagse filosofie voor zappers, toch niet zo alledaags. Heb je echter al een zeker belangstelling voor filosofie in het algemeen, dan is dit semi-wetenschappelijke boek zeker een aanrader.

Na het lezen van dit boek zul je in ieder geval je gezelschap tijdens een saai verjaardagspartijtje versteld doen staan van jouw filosofische kennis!

Afbeelding verwijderd door redactie

M. Rowlands
Alles wat ik weet, weet ik van TV - Filosofie voor Zappers
282 bladzijden
Uitgeverij Inmerc
ISBN: 90 6611 684 6
Adviesprijs: 24,95

Bestel nu!

Alles wat ik weet, weet ik van tv
Rowlands, M.