Dingen die we niet missen aan thuiswonen

Vrije tijd door Sabine
Na je 8-urige werkdag nog naar de buurtsuper moeten om je boodschapjes te halen en zelf je kleren wassen. Thuiswonen was eigenlijk wel heel erg fijn, maar er is ook een aantal dingen de we er absoluut niet aan missen. 
 
Wanneer je na een lange schooldag (tot wel 4 uur ’s middags!) eindelijk thuiskwam, was moeders meestal al druk in de weer om jouw avondmaaltje voor te bereiden. Ideaal. Nu je op jezelf woont, zul je het helaas zelf moeten doen. Naast het huishouden en boodschappen doen natuurlijk. Toch zijn er ook een paar dingen die we als kiespijn missen aan thuiswonen, namelijk: 
 
Avondklok
Je kon niet wachten tot je 16 was en óók eindelijk naar tha club kon. Waar je echter niet aan had gedacht, was die avondklok die daarbij kwam kijken. Herinner je je de discussies nog? "Om twéé uur al naar huis? Je wilt toch ook niet dat ik moederziel alleen naar huis moet fietsen?" Zelfs als je een van de gelukkigen was die hier nooit mee te maken heeft gehad, komt de vraag ‘hoe laat ben je thuis?’ je vast bekend voor. Ach, ze kunnen het ook niet helpen. Ouders willen nu eenmaal graag weten wanneer hun engeltje weer onder de lakens ligt. 

 
Niet uit kunnen slapen 
En daar lag je dan met je brakke kop tot 11 uur ’s ochtends in je nest te stinken na een wild avondje stappen. Als het aan jou lag, bleef je tot 4 uur ’s middags liggen, maar vaders was het daar niet helemaal mee eens. Om 1 minuut over 11 kwam hij je kamer binnenstormen met de mededeling dat je 'er nu maar eens uit moest komen’, want ja, slapen moest je ’s nachts doen. Nu kunnen we lekker zelf bepalen wanneer we ons donsbedje verlaten, heer-lijk. 
 
Toestemming vragen 
Je kunt doen en laten wat je maar wilt. Niemand die je in de gaten houdt. Lekker privé allemaal. Je nieuwe vriend kun je gerust mee naar huis nemen zonder dat je dat eerst moet aankondigen aan je moeder en zonder dat je hem mentaal hoeft voor te bereiden op het kruisverhoor van je vader. 
 
Wat de pot schaft 
Hoewel we allemaal weleens, oké vaak, mopperen dat we ons voedsel zelf moeten klaarmaken, kent het ook een voordeel. We kunnen nu lekker helemaal zelf bepalen wat er ’s avonds op ons bordje ligt. Dat glaasje water naast je bord maakt plaats voor een glas gevuld met wijn en de volkorenpasta wordt vervangen door witte pasta met een vette saus. Mjammie! 


 
Je bende opruimen
Het is nu echt niet zo dat je huis een zwijnenstal is, maar je vindt het heerlijk om niet meteen alle troep achter je kont op te ruimen. Jouw huis is, zoals je dat zelf graag noemt, een creatieve chaos. En als je visite krijgt, ruim je je rommeltje heus wel een beetje op. Je hebt hier zelfs een speciale kast voor vrijgemaakt zodat je je troep daar snel effe in kunt proppen. Oops.
 
Tv delen
Wanneer je gezellig bij vaders en moeders én je broer en je kleine zusje op de bank voor de tv zat, was de kans klein dat je America’s Next Top Model kon kijken. Je vader wilde het nieuws zien, je moeder was het met je vader eens, je broer wilde die verschrikkelijke actiefilm zien en je zusje hield wijselijk haar mond, want anders moest ze naar bed. Nu kun je zelf bepalen wat je wilt kijken en kun je ook nog eens lekker languit op de bank liggen, want je hoeft naast je afstandsbediening ook je bank met niemand te delen. 
 
Wat mis jij absoluut niet aan thuiswonen?