DVD Ice Princess

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Je kan op twee manieren naar deze film kijken. Met een romantische blik, dan zie je het verhaal van een jong meisje dat opbloeit nadat ze haar passie gevonden heeft, doorzet ondanks alle tegenslagen, en onderweg ook nog eens verliefd wordt. Met een happy end uiteraard. Of met een cynische blik, dan zie je een 92 minuten durend cliché, vol met onmogelijkheden.

Kies je voor de romantische blik, dan maak je kennis met Casey Carlyle, een voorbeeldige studente op de middelbare school. Haar natuurkundeleraar moedigt haar aan een persoonlijk werkstuk te maken om op Harvard te kunnen komen. Casey ontdekt dat ze met haar laptop en natuurkundige modellen, kan berekenen hoe een sprong gaat, en wat de schaatssters moeten doen om deze te verbeteren. Om een nog beter inzicht te krijgen hoe dat werkt, wil ze zelf een paar lessen volgen. Dan blijkt dat ze aanleg heeft. Haar moeder, die zich helemaal ingesteld heeft op een universitaire carrière van haar dochter, is echter niet zo blij met haar nieuwe ambities. Ondanks haar verzet zet Casey door, en ze doet het goed op regionale kampioenschappen. Dan pas krijgt ze te maken met echt verzet. Wat een goede daad lijkt te zijn, blijkt een sabotagemiddel, en gedesillusioneerd gaat Casey zonder prijzen naar huis. Om niet al te veel van de plot te verraden, volstaat het om te zeggen dat alles uiteindelijk uiteraard goed komt, en Casey een glansrijke carrière in het kunstschaatsen wacht.

Afbeelding verwijderd door redactie


Kijk je met een cynische blik, dan zie je het cliché van een muurbloempje dat plotseling een mooie vrouw wordt. Dan zie je de moeders, die nog ambitieuzer zijn dan hun dochters, of het nu om school of sport gaat. Je ziet hoe de hoofdpersoon met één dag werken blijkbaar genoeg geld verdiend heeft voor een cursus van 800 dollar. Je ziet hoe een moeder totaal niet door heeft dat haar dochter elke dag voor dag en dauw opstaat om te gaan trainen. Je ziet onechte karakters. Je ziet een onwaarschijnlijk verhaal.

Afbeelding verwijderd door redactie


Maar, het is wel een feit dat voor deze film een aantal mensen heel hard gewerkt heeft. Hoofdrolspeelster Michelle Trachtenberg (bekend van Buffy the Vampire Slayer), heeft maar liefst acht maanden getraind om geloofwaardig over te kunnen komen als kunstrijdster, en die training ging tijdens de opnamen gewoon door. Andere kunstrijdsters die een grote rol in de film hebben, zoals Kirsten Olson en Jocelyn Lai, zijn geen actrices, maar echte kunstschaatssters. Toch zetten zij een geloofwaardige prestatie neer. Kim Cattrall en Joan Cusack stelen echter de show, als ambitieuze moeders, die er veel, zo niet alles voor over hebben om hun dochters de carrière te laten krijgen die ze zelf niet hadden.

Afbeelding verwijderd door redactie


Al met al is het wel een vermakelijke film, met vooral mooie beelden voor liefhebbers van kunstschaatsen. De extra?s zijn ook wel leuk, met gedelete scènes, en een gesproken toelichting op de hele film door Michelle Trachtenberg, Trevor Blumas en nog enkele medespeelsters.


Ice Princess
Met o.a. Kim Cattrall, Joan Cusack, Michelle Trachtenberg, en bijrollen van Michelle Kwan en Brian Boitano
Tijd: 94 minuten
Extra's: Scene selection, Deleted scenes, Muziek en meer, Achter de schermen bij Disney; gesproken toelichting
Adviesprijs: ? 23,99