Juanes overgiet HMH met warme, Colombiaanse klanken

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In zijn thuisland Colombia en Spaans sprekend Amerika is Juanes dé ster. Zo eentje die de roem van zijn landgenote Shakira benadert. Bij ons begint die roem na zijn laatste hit 'Camisa Negra' ook snel te komen. Een concert van Juanes is een ware belevenis. Al is het alleen maar vanwege de uitzonderlijke sfeer die er hangt.

In de Heineken Music Hall hebben veel bewonderaars van de latinrock zanger zich verzameld. Vooral veel Colombianen zijn naar Amsterdam gekomen om hun held een hommage te brengen. Hun aanwezigheid maken zij kenbaar met vlaggen, petten en spandoeken. Het thema Colombia is dan ook sterk verweven met de muziek van Juanes, die de trots op zijn afkomst op het podium uitdraagt. Zijn hang naar zijn Colombiaanse roots is sterk, ondanks dat de zanger nu al een paar jaar in Miami woont. In zijn songs gebruikt hij Colombiaanse ritmes en zijn teksten weerspiegelen het gevoel dat alles te maken heeft met zijn geboorteplek.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het optreden is een doorsnee van zijn drie soloalbums, met aanvulling van een enkele andere song. Het publiek gaat los zodra de eerste cumbia-klanken de zaal in worden geslingerd. Er is dan echt geen houden meer aan. Wat een ongelooflijke sfeer! Vlaggen, handen alles gaat de lucht in. Een hele menigte wervelt, galmt, klapt en stampt. Je wordt meegesleept of je wilt of niet. Het lijkt of je zo midden in een dampend Latijns-amerikaans feest terecht bent gekomen. Up-tempo latin, afgewisseld met een enkele ballad als rustpuntje. Juanes excelleert in zang, maar ook op de gitaar. Hij geniet zichtbaar van zijn optreden. Het moet dan ook bijzonder zijn om je buiten je geboortegrond te kunnen verenigen met je landgenoten. En daarbij ook nog eens een Nederlands publiek verovert. Bijna twee uur uur duurt het optreden en dan sta je weer in de kille Nederlandse buitenlucht. Met gelukkig nog een beetje Colombiaanse warmte in je hart. Viva Juanes!!