American Cinema On the road

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
The Motorcycle Diaries

(2004) vertelt het verhaal van de jonge Ernesto Guevara de la Serna (Gael Garcia Bernal die onder andere ook speelde in La mala educación) die samen met zijn vriend Alberto Granada (Rodrigo de la Serna) een reis door Zuid-Amerika maakt per motor. Door slechte weersomstandigheden en een motor die niet altijd meewerkt komen de twee vrienden in diverse situaties terecht en leren de verschillende culturen van Zuid-Amerika kennen. Tijdens deze reis werd de 23-jarige 'Che' voor het eerst geconfronteerd met het onrecht in de wereld en de meeste lezers zullen wel weten wat hij hier in zijn latere leven mee gedaan heeft. De film is gebaseerd op de dagboeken van Che Guevara en is tevens mijn persoonlijke favoriet uit deze box omdat het een mooi verhaal is vol idealen. De muziek is erg mooi (het lied Al Otro Lado del Río won een Oscar ) en de kijker krijgt een mooi beeld van het Zuid-Amerikaanse landschap.

Ondertiteling: Nederlands/ Frans
Speelduur: 128 minuten
Extra?s: * Original Theatrical Trailer

Afbeelding verwijderd door redactie

My Own Private Idaho (1991) is één van de films van de Nederlandse regisseur Gus van Sant (die later ook Good will hunting maakte) en gaat over Mike (River Phoenix, de inmiddels overleden broer van Joaquin Phoenix) en Scott (Keanu Reeves). De rijke Scott rebelleert tegen zijn rijke familie door in Seattle op straat te werken als mannelijk prostituee. Hier ontmoet hij Mike en samen maken ze deel uit van een soort straatbende met nogal vreemde leden. De oplettende kijker ziet hier onder andere Flea, de bassist van de Red Hot Chili Peppers, voorbij komen als Budd. Na een vreselijke ontmoeting met zijn vader besluit Mike op zoek te gaan naar zijn moeder die hij nooit gekend heeft. Scott gaat met hem mee en via Idaho komen ze terecht in Italië. Een nogal belangrijke eigenschap van Mike is dat hij lijdt aan de ziekte narcolepsie waardoor hij te pas en te onpas in slaap valt en vaak wakker wordt in de meest vreemde omstandigheden. Grappig effect in de film is dat iedere keer wanneer Mike dreigt in slaap te vallen je vissen ziet die tegen de stroom in zwemmen of wolken die door de lucht drijven. Dit is een nogal heftige en emotionele film maar wel met een mooi verhaal en goede acteurs.

Ondertiteling: Nederlands/Frans/Engels
Speelduur: 102 minuten
Extra's: * Original Theatrical Trailer

Lost Highway (1997) gaat over Fred (Bill Pullman uit onder andere Independence Day), een jazz saxofonist die zijn vrouw Renee (Patricia Arquette, hoofdrolspeelster uit de succesvolle serie Medium) ervan verdenkt een affaire te hebben. Na de vondst van twee videobanden waarop beelden van hun huis te zien zijn, vindt Fred een derde videoband waarop te zien is hoe hij zijn vrouw vermoord. Fred wordt opgepakt en veroordeeld voor de moord. In de gevangenis krijgt hij last van helse hoofdpijnen verandert Fred op mysterieuze wijze in de veel jongere Pete Dayton. Vanaf dat moment gaat de film een hele andere kant op. Of het nu lag aan het moment waarop ik de film bekeek of aan mijn voorkeur voor andere films, na ongeveer een half uur was ik het spoor al bijster. Om dit verhaal te volgen is 100% concentratie vereist. Nu was ik gewaarschuwd toen ik las dat David Lynch de regisseur van deze film is. Naast Lost Highway maakte hij namelijk ook de televisieserie Twin Peaks die velen aan de buis gekluisterd hield, vooral door de vele vreemde wendingen in het verhaal.

Ondertiteling: Nederlands/ Frans
Speelduur: 135 minuten
Extra?s:
* Original Theatrical Trailer
* featurette
* Behind the Scenes
* Interviews with C&C
* Biography & Filmography of director David Lynch

Afbeelding verwijderd door redactie

Stranger than paradise (1984) gaat over de zestienjarige Hongaarse Eva die gaat logeren bij haar neef Will in New York. Will zit niet bepaald te wachten op zijn taak als babysitter en ervaart zijn nichtje eerder als een last. Eva daarentegen ziet New York als één groot avontuur. Na ruim een week gaat ze verder naar Cleveland om bij haar Hongaarse tante Lotte te gaan wonen. Na een tijdje besluit Will haar op te gaan zoeken en samen met zijn vriend Eddie gaan ze met de auto op weg. Eva werkt inmiddels in een snackbar en heeft een vriendje maar toch is haar leven er nog niet echt leuker op geworden. Dan besluiten de drie hun geluk te beproeven in het zonnige Florida maar of dat dan het paradijs is blijft de grote vraag. Persoonlijk werd ik een beetje somber van deze film en dat kwam niet alleen doordat deze in zwartwit gefilmd is. Misschien iets te gewend aan wat 'snellere' films mis ik de energie, maar dat 'gebrek' geeft de sfeer van de film wel goed weer.

Ondertiteling: Nederlands/ Frans/ Duits
Speelduur: 89 minuten
Extra?s:
* Original Theatrical Trailer
* Documentary: Stranger Than Paradise in Cleveland
* Director Filmography
* Other Trailers (Jim Jarmusch)

Afbeelding verwijderd door redactie

American Cinema 1: On the road
4 DVD box met
* The Motorcycle Diaries
* My Own Private Idaho
* Lost Highway
* Stranger than Paradise

Naast American Cinema 1 zijn er nog twee delen uitgebracht in deze serie. American Cinema 2: in love en American Cinema 3: Suspense.

Voor meer informatie kijk op de website van A-films