DVD CSI Seizoen 5

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik heb CSI lange tijd gevolgd op tv, en vond het altijd erg jammer dat ik een hele week moest wachten op een nieuwe aflevering. Dat is niet meer zo. Het kijken van een hele DVD box in een korte tijd maakt je te zeer bewust van wat er allemaal kan gebeuren, wat voor engerds er rondlopen, en wat voor vreselijks ze allemaal kunnen doen. Natuurlijk is dit allemaal slechts tv, maar dat betekent niet dat het niet ook echt kan gebeuren. Voortaan zal ik blij zijn dat ik dit soort problemen een week lang mag vergeten.
Het was wel prettig alles eens in de juiste volgorde te kunnen zien. Er worden op dit moment zoveel herhalingen op tv uitgezonden, dat het moeilijk is om te bepalen wat een oudere aflevering is, en wat een nieuwe. En uiteraard is het kijken zonder verplichte reclamepauzes ook wel erg prettig.

Afbeelding verwijderd door redactie

De DVD CSI seizoen 5 bevat twaalf afleveringen, vier op elke DVD. Er zit ook een boekje bij waarin elke aflevering wordt beschreven. Daarnaast bevat elke DVD enkele extra?s. De eerste en de laatste DVD hebben elk twee afleveringen met gesproken commentaar. De tweede DVD bevat één aflevering met commentaar, en, het meest interessant; 'The Research of CSI: Maintaining the Accuracy'. Deze extra?s zijn leuk, en met name de experts die aan het woord komen in deze laatste extra.
Hierin schuilt echter ook het grootste manco van deze DVD box. En dat betreft de ondertiteling. De gesproken commentaren zijn in zijn geheel niet ondertiteld. 'The Research of CSI: Maintaining the Accuracy' is wel ondertiteld, maar de ondertiteling loopt onderaan door het scherm. Juist in dit deel komen ?echte? experts aan het woord, die vertellen wat ze doen en hoe ze aan de serie meewerken, en ook de crew en medewerkers doen hun zegje. Maar als echte experts hun verhaal doen, is het wel van belang te weten waarin ze expert zijn, en dat is niet te lezen. Hun naam en functie komen wel in beeld, maar de ondertiteling loopt door deze tekst heen, en dat is erg jammer. Dat doet m.i. behoorlijk afbreuk aan deze verder boeiende DVD box. Tenslotte, ook een manco, staat er op de hoes van de box ook nog een zevende extra: 'CSI; procedures on the scene and in the lab', die ik op geen enkele DVD terug heb kunnen vinden. Jammer. De twaalf afleveringen zijn absoluut de moeite waard, maar met name over de ondertiteling had beter nagedacht moeten worden.

Afbeelding verwijderd door redactie

CSI seizoen 5
Met o.a. William Petersen, Marg Helgenberger en Jorja Fox
Tijd: 504 minuten (3 DVD's)
Kijkwijzer: 12
Releasedatum: 28 maart 2006
Adviesprijs: ? 39,99