10 jaar IOS

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wat ooit begon als een studentenband, is na een decennium gegroeid tot een volwassen geheel. Met 'Voltooid verleden tijd', waarmee ze in 1996 het Groninger Studentenfestival wonnen, kwamen ze totaal onverwacht tot nummer 6 in de hitlijsten. Joost Marsman, Joost Haartsen, Sander Rozeboom, Matthijs van Dongen, Jasper Bos en Rubin Geurts waren helemaal 'hot' en traden honderden keren op. Maar rond het nieuwe millennium werd het stil? Hits bleven uit, het aantal optredens was op één hand te tellen.

Afbeelding verwijderd door redactie

In de loop der jaren verliet een van de toetsenisten de band en zaten er drie verschillende drummers op de drumkruk. Toch gingen de mannen door, ze bleven gewoon repeteren en gingen hun eigen koers varen. Vorig jaar kwam het vierde album uit, dat ? heel toepasselijk ? de naam '4' meekreeg. De single 'Hoe het voelt' werd opgepikt door de landelijke radiozenders en werd opnieuw een hit. Nu ook de nieuwe single 'Uit de schaduw' wordt gebruikt voor een reclamespot van de Staatsloterij , lijkt de band weer helemaal terug. En dat bleek wel uit het feit dat IOS voor een uitverkocht Paradiso mocht optreden. Al was het vooral ook een weerzien van veel oud-Groningers.

Afbeelding verwijderd door redactie

Direct vanaf het openingsnummer 'Is dit nu de liefde' zat de stemming bij het publiek er goed in. Iets wat duidelijk op de jongens oversloeg. De glimlach was niet van de gezichten van de bandleden af te halen, zichtbaar genoten zij van het enthousiaste publiek. Gastoptredens waren er van Henk Westbroek en Syb van der Ploeg. Voor mij persoonlijk niet echt verrassend en bepaald ook geen toegevoegde waarde, maar dat deed voor mij niets af aan de avond. Wat mij betreft was het een optreden dat zeker voor herhaling vatbaar is? Ik zeg: elk jaar Paradiso!