DVD: 60 jaar bevrijding

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Deze indrukwekkende box laat de hoogtepunten en dieptepunten zien van de bevrijding van Nederland. De box is zorgvuldig samengesteld door de makers. Alle belangrijke punten komen aan bod en ook Nederlands-Indië wordt niet vergeten. Iets wat andere documentairemakers vaak vergeten. De reeks is gebaseerd op de verschillende herdenkingsuitzendingen van de NOS.

Dit kun je verwachten:

Deel 1 - Operatie Market Garden

De geallieerde troepen staan in september 1944 voor de poorten van Nederland. Ze stellen zich één vraag: hoe kunnen we zo snel mogelijk doorstoten naar het hart van Duitsland. De Britse Generaal Montgomery weet het antwoord. het is een gewaagd plan, maar volgens hem moeten de geallieerden controle krijgen over de bruggen in het rivierenlandschap van Nederland. Dit betekent het begin van de bevrijding van Nederland. Als kijker volg je Operatie Market Garden op de voet. Daarnaast bevat de eerste dvd beelden van de herdenkingceremonie van 2004, in aanwezigheid van Koningin Beatrix en Prins Charles. Je ziet gedenkwaardige beelden en ooggetuigen en specialisten vertellen hun verhaal.
Speelduur: +/- 260 minuten

Deel 2 - Westerbork

Vele joden, zigeuners en verzetstrijders werden tussen 1942 en 1945 vanuit Westerbork met de trein afgevoerd naar concentratiekampen elders. Het moet verschrikkelijk geweest zijn en daarom is het ook goed dat we het niet vergeten. Op dinsdag 12 april 2005 was het precies zestig jaar geleden dat kamp Westerbork bevrijd werd door het Canadese leger. De dvd laat beelden van die dag zien. Verder worden alle feiten over het kamp op een rijtje gezet. Daarnaast bevat de tweede dvd een reeks reportages van overlevenden en bevrijders van Westerbork. Ik vond hun verhalen heel erg indrukwekkend.
Speelduur: +/- 200 minuten

Deel 3 - Bevrijdingsdag

Iedereen leefde er naar toe. Alleen wist niemand wanneer het echt zou gebeuren. Op 5 mei 1945 was het dan eindelijk een feit: de bevrijding van Nederland. Iedereen dacht dat de oorlog zo voorbij zou zijn, maar het werden vijf lange oorlogsjaren. 5 mei is dan ook voor iedereen een bijzondere dag. Deze dvd in de reeks bevat zes indrukwekkende portretten van overlevenden. Zij vertellen over hoe ze na de oorlog verder gingen. Daarnaast kun je het verloop van de bevrijding van de zuidelijke provincies volgen in de documentaire 'In het vuur van de bevrijding'. Beelden van het laatste defilé in 2005 in Wageningen en vorige edities mogen ook niet ontbreken. Verder kun je ook luisteren naar de toespraak van Prins Willem Alexander in Den Bosch.
Speelduur: +/- 240 minuten

Deel 4 - Indië herdenking

Men vergeet nog wel eens dat er ook in Nederlands-Indië een oorlog plaatsvond. Ik vind het dan ook heel goed dat de makers van deze box het leed daar niet vergeten. Deze dvd geeft een breed beeld van wat er zich in het voormalig Nederlands-Indië heeft afgespeeld tijdens de Japanse bezetting. Aangevuld met verschillende beelden van herdenkingen, beeldmateriaal uit vrouwenkamp Tjideng, een reportage over Indonesische krijgsgevangen en verhalen van ooggetuigen.
Speelduur: +/- 200 minuten

Deel 5 - Bevrijders van toen

Dit deel bevat een verslag van de parade van de 'bevrijders van toen' door de straten van Apeldoorn. Een unieke zegetocht met voornamelijk Canadese veteranen. We zien ook beelden van de bevrijding van Apeldoorn, een portret van één van de bevrijders en een interview met Prinses Margriet. Zij neemt het defilé af in Apeldoorn.
Speelduur: +/- 204 minuten

De interviews met overlevenden van de oorlog zijn volgens mij de mooiste elementen van deze dvd. Als je de oorlog niet hebt meegemaakt is het zo lastig om te voelen wat die mensen doormaken. Je kent de verhalen van opa's en oma's misschien wel, maar iedere keer grijpt het me weer naar de keel. Dit mogen we niet vergeten. We moet stil blijven staan bij de oorlog. Het maakt niet uit dat het al ruim zestig jaar geleden is. Wij mogen blij zijn dat we vrij zijn én dat hebben we aan onze bevrijders te danken.

Afbeelding verwijderd door redactie

60 jaar bevrijding
Uitgebracht door: Bridge Pictures
Geschatte tijd: ruim 18 uur
Kijkwijzer: geschikt voor alle leeftijden
Adviesprijs: ? 84,99

Bestel nu voor slechts 74,99!

60 Jaar Bevrijding (5DVD)