Kate Ryan: "Ik voelde me erg ongelukkig"

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Voordat ze haar talent verbond aan het Eurovisie Songfestival was Kate in eigen land ? én in de rest van Europa ? al een ster, die met het nummer 'Desenchantée' een paar jaar terug de hitlijsten bezette. Het opende deuren, maar sloot ook weer andere. Kate werd meegesleept in de roem, maar kreeg ook de terugslag. "Het succes kwam te snel. Ik was nog zo jong en onervaren. Wist ik veel dat succes je zo kon meeslepen. Op een gegeven moment leefde ik niet meer maar ik wérd geleefd. Het was optreden, interviews en reizen, altijd maar reizen. Ik had geen privé-leven meer en voelde me soms heel erg ongelukkig. Op een gegeven moment werd de druk te groot en ik stortte in: oververmoeid, een serieuze eetstoornis, het werd me allemaal te veel. Op een gegeven moment móest ik wel een stap terug doen".

Kate Ryan stapte uit de schijnwerpers om weer tot zichzelf te komen. Ze dacht veel na: over haar carrière, maar ook over de dood van haar moeder, die haar ontviel tijdens haar grote succes. "Het heeft me echt goed gedaan om even een stap terug te doen. Ik kon weer helemaal tot mezelf komen en opladen voor een nieuwe fase. Nog steeds denk ik aan mijn moeder. Aan hoe trots ze op me was, hoe ze mijn eerste successen beleefde en hoe mijn droom, een succescarrière werkelijkheid werd. Ik heb een groot deel van mijn succes aan mijn moeder te danken. Ze heeft me altijd gesteund en gemotiveerd".

Al op jonge leeftijd was het duidelijk dat Kate een natuurlijke aanleg had voor muziek. Ze kwam uit een muzikale familie en muziek kreeg ze dus met de paplepel ingegoten. In de familie van Katrien, zoals ze eigenlijk heet, speelde iedereen wel één muziekinstrument. Maar Kate was baas boven baas: ze bespeelde er zelfs twee, gitaar én piano. Haar muzikaliteit bleef niet onopgemerkt door de familie. Ze kreeg pianolessen en les in zangtechniek van haar tante, een docente aan het conservatorium. Gek was Kate op Madonna die ze maar wat graag nadeed. Dan doste ze zich uit in een rode 'La Isla Bonita' jurk, gemaakt door haar grootmoeder. Het zat er dus al helemaal in dat Kate een muziekcarrière zou volgen. "Ik zong overal waar ik kon. In clubs, in cafés en in bars. Overal waar de mensen naar mijn muziek wilden luisteren trad ik op. Ik had zelfs een bandje Melt, een mengeling van pop en zachte rock".

Afbeelding verwijderd door redactie

Maar het was pas toen Katrien als Kate Ryan solo ging dat het grote succes kwam. Met 'Desenchantée' behaalde ze de top en ook met 'Scream For More'. Kate is nog steeds trots op haar muziek, vooral ook omdat ze haar nummers zelf schrijft. "De liedjes die ik maak betreffen mijn eigen gevoelens, maar ook de dingen die ik zie in andere mensen. Blije dingen, droevige dingen, al die gevoelens komen terug in mijn liedjes". Kate's nieuwste succes heet 'Je t'Adore', een Engelstalig nummer met een Franse titel en dat is meteen het Songfestival nummer voor België. Veel mensen voorspellen Kate een goede plek bij de eerste tien, maar zelf wil ze niet aan voorspellingen doen. "Ik ben blij dat ik er mag staan, het is een hele eer. Als klein meisje was ik altijd fan van Sandra Kim. Vol spanning heb ik altijd naar het Eurovisie Songfestival gekeken. Toen me gevraagd werd om mee te doen heb ik er geen moment over nagedacht: ik heb meteen 'ja' gezegd. Ik vind het een prachtige ervaring in de carrière van een zangeres als ik. Of je nou hoge ogen gooit of niet, je kunt wel in één keer je muziek laten horen aan miljoenen".

Maar Kate Ryan staat niet stil, ook niet na het Songfestival. "Ik ben erg druk nu. Behalve met het Songfestival ook met mijn nieuwe album. Daarop zal pop dance centraal staan. We werken met verschillende internationale producers. Het zal later dit jaar verschijnen. Dit is een hele hectische periode voor mij, maar ondanks alles kan ik er gelukkig wel weer volop van genieten. Ik zorg nu ook dat er genoeg vrije tijd tussen de optredens is zodat ik me niet weer over de kop werk. Een ding is zeker: Ik voel me beter dan ooit en ik ben weer helemaal klaar voor de toekomst".