Kruisgang

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Jong, onbezorgd en uitgelaten stapt 5VWO in de bus op weg naar hun langverwachte trip naar Florence. Met een week zon, cultuur, lol en gezelligheid voor de boeg is de sfeer geweldig.
Niemand had toen ook maar kúnnen vermoeden dat dit gezellige uitstapje jaren later zou eindigen in een hel.

Als Iris nauwelijks tien jaar later een dreigbrief ontvangt, legt zij dan ook geen verband tussen deze angstaanjagende brief met tijdslimiet en het vrolijke schoolreisje van toen.
Pas als haar vriendin en oud-klasgenoot eenzelfde brief ontvangt en een ander klasgenootje vermoord wordt aangetroffen, dringt de ernst van de zaak tot haar door. Langzaamaan komen er herinneringen boven water die haar met afschuw vervullen.

Wanhopig probeert Iris zich te wapenen tegen de waanzin die zich van haar meester lijkt te maken. Is het verbeelding dat ze gevolgd wordt? Wat gebeurde er toch in dat zonovergoten Italië? Welke gruwelen hebben zich daar afgespeeld? Hoe zat het ook alweer met die zelfmoord van Sam in de winter van hun examenjaar? Was het wel zelfmoord? Was het wel Sam?
De spanning loopt nog meer op als er opnieuw een slachtoffer valt.

Na twintig jeugdboeken waren Marianne en Theo Hoogstraaten toe aan een nieuwe uitdaging met minder beperkingen in plot, woordkeus en complexiteit en wilden zij proberen lezers van hun jeugdboeken mee te nemen naar boeken voor volwassenen. Na Een middag aan zee, is Kruisgang hun tweede literaire thriller.

Afbeelding verwijderd door redactie

Of het toeval is, weet ik niet, maar dit schrijversduo schreef met Kruisgang een echt duo-verhaal. Enerzijds leefde ik mee met Iris die zich verzet tegen de dreigementen van de moordenaar en anderzijds ontvouwt de gruwelijke waarheid zich stukje bij beetje via dagboekfragmenten van tien jaar geleden.
En een enkele keer mocht ik zelfs meekijken door de ogen van de moordenaar.
Op zijn minst een zeer originele manier van indelen.

De consequent doorgevoerde ikvorm, de sobere maar natuurlijke schrijfstijl en die verrassende indeling, maken mij erg nieuwsgierig naar een volgend boek van dit fantasierijke duo. Dit genre ?staat ze goed? en van mij mag de productie omhoog; twintig lijkt me een mooi streven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Marianne en Theo Hoogstraaten
Kruisgang
224 bladzijden
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 90-261-2265-9
Adviesprijs: 14,95 euro

Bestel Online!
Kruisgang
M. Hoogstraaten & Theo Hoogstraaten