De weduwnaar

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In de voorloper van dit boek, leven we mee met Stijn van Diepen. Een man van ongeveer 34 jaar met een monofobie (hij kan het niet helpen om vreemd te gaan), die plotseling hoort dat zijn vrouw Carmen kanker heeft. Op een bijzonder directe en menselijke manier zet Raymond van de Klundert (zoals schrijver Kluun echt heet) met het boek Komt een vrouw bij de dokter de 'kankertijd' neer, zoals het personage Stijn zelf zou zeggen.

In het boek De weduwnaar gaat zijn verhaal verder. Nadat Carmen is begraven, stort Stijn zich in de wereld van seks en drugs. Aan rouwen komt hij nauwelijks toe. Als Stijn een week met vrienden op Ibiza doorbrengt en tussen de coke-momenten door ziet dat het World Trade Center doorboord wordt, krijgt hij voor het eerst een helder moment. Hij herinnert zich zijn belofte aan Carmen om voor hun dochter Luna te zorgen. En vanaf dat moment gaat hij dat doen.

Het boek gaat verder in Thailand en Australië, waar Stijn weer echte liefde in zijn leven toelaat. Van zijn dochter. Hij houdt zich dan ook staande door de belofte die hij aan Carmen maakte vlak voor ze stierf telkens te herhalen: Ik zal goed voor je dochter zorgen. Het boek is een eerlijke en vaak grappige beschrijving van de (aparte) rouwverwerking van Stijn van Diepen (en misschieen ook een beetje die van Kluun zelf, aangezien ook hij zijn eerste vrouw aan kanker verloor). De transformatie van de seks- en drugsmachine Stijn naar een chaotische maar liefhebbende vader is door Kluun mooi omschreven.

Desalniettemin is Komt een vrouw bij de dokter een stuk beter. Ik had overigens ook niet anders verwacht, want hoe had dit meesterwerk overtroffen moeten worden? Dat boek lees je in anderhalve dag uit en misschien hou je het drie bladzijden droog. Het is al dapper dat Kluun het überhaupt aandurfde om een vervolg te schrijven. Maar het onderwerp rouwverwerking is misschien ook een stuk minder aangrijpend dan het toeleven naar de dood. Dus als je het zo bekijkt, heeft Kluun het nog best goed gedaan. Bovendien waren de lezers van het eerste boek waarschijnlijk nog niet klaar met het personage Stijn. Ik in ieder geval niet: ik snakte naar zijn vervolg. Dat heb ik nu kunnen lezen en ik ben blij dat het goed gaat met mijn Stijn, want ik ben toch een beetje van hem gaan houden. Maar we zijn er nu wel klaar mee, dus Kluun, nu niet De gelukkige huisman gaan schrijven, hè.

Kluun
De weduwnaar
265 bladzijden
Uitgever: Podium
ISBN: 90-5759-291-6
Adviesprijs: 16 euro

Bestel nu!

De weduwnaar
Kluun