Alice in Wonderland

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vroeger was ik een enorme fan van de in Utah geboren zangeres. Op haar debuutalbum Pieces of you stonden liedjes als Foolish games en You were meant for me die me echt raakten. Later kwam het nummer Hands uit, met een tekst die Jewel Kilcher recht in mijn hart schreef. De combinatie van een zuivere stem, zachte gitaar en gevoelige teksten maakten de liedjes stuk voor stuk prachtig. Ik was dan ook teleurgesteld toen Jewel een aantal jaar geleden met het nummer Intuition ook zo nodig een idool moest zijn: het lied had een poppy sound en voor de clip hees ze zichzelf in hoge hakken en leren pakje. Weg was mijn Jewel. De andere liedjes van het album 0304 waar het nummer vandaan kwam, waren van hetzelfde laken een pak.

Met enig wantrouwen deed ik dan ook Alice in Wonderland in mijn CD speler. Als ik maar niet weer 0304-liedjes te horen krijg. De kaft deed me echter iets anders vermoeden: een zachte Jewel met witte kleren en een nonchelante wind door het haar deed me denken aan de clip van Foolish games. En het vermoeden klopt. Jewel heeft zichzelf weer gevonden. De liedjes op Alice in Wonderland zijn nagenoeg van dezelfde aard als de nummers op haar eerste album. De gitaar is weer goed te horen en haar teksten zetten me weer aan het denken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere de zinnen "Dreaming is a good thing cause it brings new things to life, but pretending is an ending that perpetuates a lie" in het nummer Goodbye Alice in Wonderland en "I might watch t.v. because it's nice to see people can be more messed up than me" in Good day.

Het album is zoals gezegd dus weer ouderwets Jewel-materiaal, maar het is volgens de zangeres ook haar levensverhaal. Zo zegt ze op haar website " 'Goodbye Alice in Wonderland' is no fairy tale, but still a strange tale indeed; it is the story of my life - from the extreme solitude of Alaska, to my first trip to Hollywood. From my rise to fame, to the cliche crisis of betrayals by those closest and most dearly trusted." Als je goed luistert, kun je dit horen. Al deze ervaringen zijn in de liedjes terug te vinden. En dat pure en eerlijke maakt Alice in Wonderland ook zo mooi. Ik vergeef Jewel nu dan ook ruimschoots voor haar album 0304, want deze plaat blijft nog wel even in mijn stereo zitten!

01. Again and Again
02. Long Slow Slide
03. Goodbye Alice in Wonderland
04. Good Day
05. Satellite
06. Only One Too
07. Words Get In the Way
08. Drive To You
09. Last Dance Rodeo
10. Fragile Heart
11. Stephenville, TX
12. Where You Are
13. 1000 Miles Away

Afbeelding verwijderd door redactie

Jewel
Alice in Wonderland
Speelduur: 54 minuten en 36 seconden
Atlantic Records
Adviesprijs: 22, 99 euro

Bestel nu!

Goodbye Alice In Wonderland
Jewel