Stadium Arcadium

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Stadium Arcadium is een dubbelalbum van de peperige band, met twee cd?s genaamd Jupiter en Mars.
De stijl van de Peppers wordt vaak omschreven als een combinatie van funk, rock, rap en punk, maar laat zich eigenlijk niet echt beschrijven. Muziek van de Chilipeppers moet je gewoon voelen tot in je tenen. Ik ben gek op het bijzondere stemgeluid van Anthony Kiedis. Zijn teksten die poetisch zijn maar rauw (To finger paint is not a sin,I put my middle finger in, Your monthly blood is what I win,I'm in your house now let me spin/ uit Purple Stain, album Californication)
Succesvol en hun naam wereldwijd gevestigd: dat lukte met Blood Sugar Sex Magik, met het album Californication werden zij mateloos populair onder het grote publiek. Dit was ook het album waar John Frusciante weer op te bewonderen was. De gitarist was een aantal jaren ?afwezig? vanwege zijn heroineverslaving en de band heeft het een tijdje geprobeerd met andere gitaristen. Eigenlijk kon geen enkele vervanger tippen aan John. En dat blijkt ook wel: opvolgalbum ?By the Way? werd ook een topper en een tour door Europa volgde.

Ik geloof dat Stadium Arcadium ook zo?n album wordt wat je gewoon moet hebben. Een bepaalde groep die-hard fans roept dat de Peppers met dit album laten zien niet meer te kunnen rocken en er zijn er zelfs die vinden dat er geen funk meer in zit. Misschien wat minder funky dan drie albums geleden, maar zelf ben ik van mening dat de band alleen maar gegroeid is en dat is te horen op elk album. Het rappen paste nu eenmaal beter bij Kiedis toen hij vijftien jaar jonger was en hoeft voor mij niet persé terug te komen op elk nieuw album.?Dani California? werd vorige maand bij wijze van voorgerechtje als single uitgebracht en verhaalt over het meisje waarover Anthony zong in ?Californication? en later ook in ?By the way?. Anthony vertelde in een interview dat Dani model staat voor al zijn ex-vriendinnen. Luister dus nog eens goed naar deze drie nummers dan krijg je een beetje een beeld van deze vrouwen...

Moeilijk om te vertellen welke plaat ik nu het meest heb gedraaid van dit laatste album. Zowel Mars als Jupiter zijn wat mij betreft sterren van cd?s.
Beide albums worden net zo vaak en graag op repeat gezet. Omdat de Peppers aan de ene kant het oude vertrouwde geluid produceren en toch weer vernieuwende klanken geven. Als ik echt een nummer moet noemen: van het album Mars is numero 3 wel erg favoriet: ? Hard to Concentrate?
?HUSTLE, BUSTLE AND SO MUCH MUSCLE AWWW
CELLS ABOUT TO SEPARATE
AND I FIND IT HARD TO CONCENTRATE...?

De hoes van Stadium Arcadium vind ik overigens een minder mooi stukje Peppers. Op een of andere manier vind ik het niet echt passen bij de band en is de vormgeving een beetje saai en voor de hand liggend gezien de titel. De binnenkant met kleurrijke en mooie foto?s is wél weer mooi.

Een aanwinst, dit album. RHCP zijn dit jaar op Pinkpop te bewonderen en als je even kan: wees daarbij! Als live-band vind ik deze heren fantastisch en het is jammer dat Nederland niet op de kaart staat van hun Europe-tour. Ze zijn wel live mee te maken in Londen, Parijs, Barcelona, Madrid en Dortmund. Wie weet kun je nog aan tickets komen. Kijk op de officiële Peppersite voor meer info.

Afbeelding verwijderd door redactie
Red Hot Chilipeppers
Stadium Arcadium , dubbelcd
Speelduur: 122 minuten, 19 sec
Label: Warner Music
Adviesprijs: 22,99 euro

Bestel online voor slechts 19,99!

Stadium Arcadium
Red Hot Chili Peppers