De strandweg

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Jane is een ongelukkig, eenzaam en onaantrekkelijk meisje dat afschuwelijke dingen heeft meegemaakt in haar jonge jaren. Na de dood van haar moeder komt zij bij haar opa en oma te wonen en gaat met lood in haar schoenen naar een nieuwe school; bang om opnieuw gepest te worden.
Beverly is in alles haar tegenpool; rijk, knap, populair en op het oog zielsgelukkig. Voor Jane de onbereikbare hoofdpersoon uit het mooiste sprookje. Door een ingrijpende gebeurtenis tijdens een zonnige vakantie raakt Beverly uit balans en onzeker. Zij zoekt steun bij de kleurloze Jane die haar adoreert. Een zeer vreemde vriendschap, maar de meisjes hebben er allebei baat bij. Jane poetst met haar aanbidding het zelfvertrouwen van Beverly op en proeft zelf het geluk om eindelijk eens bij een groep te horen.
Als het plastic schijnwereldje van Beverly in elkaar dreigt te storten en Jane zich wanhopiger dan ooit aan haar sprookje blijft vastklampen, kan een dramatisch einde niet uitblijven.

Sarah Diamond haalde de inspiratie voor dit ontroerende debuut uit haar eigen dramatische jeugd. Op een zeer aangrijpende manier beschrijft ze het groepsgedrag van kwetsbare pubermeisjes. Over de enorme impact van het afstoten, oordelen, pesten, het buiten de groep vallen of juist erbij horen. Maar ook over eenzaamheid, onzekerheid, depressies en vriendschappen. De bikkelharde werkelijkheid van meiden onder elkaar; soms zo onschuldig en soms zo gevaarlijk.

Dit vlot geschreven verhaal boeide mij vrijwel meteen door de eerlijke en indringende manier van schrijven. Het verhaal verloopt chronologisch en wordt alleen afgewisseld door flashbacks die het verleden van Jane stukje bij beetje blootgeven. Het perspectief wisselt per hoofdstuk en hoewel ik niet dol ben op wisselende perspectieven, vond ik het bij dit thema een aanwinst. Diamond greep op deze manier de kans om de lezer nog meer inzicht te geven in de gevoelens van tienermeisjes.

Dat De strandweg grotendeels gebaseerd is op de ellendige schoolervaringen van Diamond zelf, is natuurlijk triest maar tegelijkertijd ook de kracht van het boek.
Sarah Diamond heeft deze aangrijpende ervaringen in elk geval op een zeer ontroerende manier naar buiten weten te brengen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Sarah Diamond
De strandweg
239 bladzijden
Uitgeverij: Awbruna
ISBN: 90-229-9192-X
Adviesprijs: 17,50 euro


De strandweg
Sarah Diamond