A way of Life

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na de zelfmoord van hun moeder zijn Leigh-Anne en haar broertje Robbie ter nauwernood aan een tehuis ontsnapt. Robbie is met een vriend in een klein appartement terechtgekomen en Leigh-Anne zit als gefrusteerde alleenstaande tienermoeder die eenzaam met haar dochtertje Rebecca in een flatje in Zuid-Wales. Rebecca's vader brengt zijn tijd door in de gevangenis. De jongeren voelen zich in de steek gelaten door de maatschappij en zijn op zoek naar een zondebok voor alles wat er mis is in hun leven. Dit zondebok vinden ze in de Britse autoriteiten, in elkaar, maar vooral in de allochtone burger.

In Nederland is men vooral bang voor de radicalisering van geïsoleerde moslimjongeren. Maar A way of life toont aan dat elk deel van de maatschappij kan radicaliseren, mits er maar genoeg tegen zit. De gewone, gezonde, Britse jongens en meiden slaan in deze film door hun wrok en racistische gevoelens helemaal door: dood van een onschuldige burger is hier het gevolg.

Regisseur Amma Asante heeft radicalisering wat mij betreft dichter bij huis gebracht. Door deze ontwikkeling aan de autochtone jongere te verbinden, heeft ze meer betekenis gekregen. Het is sowieso moeilijk om niet in het stramien te vallen van 'foute jongeren eindigen op het nippertje als keurige studenten', maar Asante gaat net een applauswaardig stapje verder. Dit gebeurt mede door de acteerprestaties van Stephanie James: ze speelt haar rol als Leigh-Anne namelijk heel overtuigend. Als kijker moet je dit personage aan de ene kant haten door wat ze op haar geweten heeft, maar aan de andere kant dwingt James je om met Leigh-Anne te sympathiseren. En dat maakt het grijpen de radicalisering aan de ene kant dus onvergeeflijk, maar aan de andere kant enigzins begrijpelijk.

Wat mij betreft is A way of life een film die je gezien moet hebben. Want zoals de tagline van de film luidt: In real life there are no happy endings en dat mogen we ons als luie filmkijkers ook wel eens realiseren.

A way of life
Met o.a. Stephanie James, Gary Sheppaerd en Brenda Blethyn
Tijd: 88 minuten
Adviesprijs: 11, 49 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar en ouder