Bas Vlugt: Wladiwostok Mon Amour

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dag lieve Katja,

Mijn leven heeft op donderdag 9 februari 2006 11.29 uur een dramatische wending genomen. Sinds dat moment drijven mijn twee levenshelften als op drift geraakte ijsschotsen uit elkaar, gescheiden door een aanzwellende zee van tranen. Ik kan de overkant al bijna niet meer zien. Snikkend en snuivend speur ik hoe in de verte mijn leven dat ik liefhad, het leven van voor donderdag 9 februari 2006 11.29 uur langzaam verdwijnt in een nevel van ellende.
En hier zit ik dan moederziel eenzaam, verlaten en alleen, beroofd van mijn hoop, beroofd van uitzicht op geluk, maar bovenal beroofd van mijn illusies.
En hoe heeft het in godsnaam kunnen gebeuren? En dan in Wladiwostok nota bene, kon het niet nog wat verder? Thijs wou jou natuurlijk helemaal voor zichzelf houden. ?Wegens groot geluk en een overweldigende stroom fantastische gevoelens hebben wij besloten met elkaar in het huwelijk te treden. Aldus overeengekomen in Vladivostok, de meest romantische stad op aarde'', zegt jullie huwelijksaankondiging.
De meest romantische stad op aarde. Het is een mededeling van niets. Zelfs een Siberisch massagraf op een druilerige maandagochtend wordt nog romantisch als het jou zou behagen om er langs te lopen.
Een overweldigende stroom fantastische gevoelens. Het is toch om helemaal apostolisch gek van te worden. Een overweldigende stroom misère, zul je bedoelen.
Vrouwen als jij mógen helemaal niet trouwen. Een vage vriend ergens op de achtergrond, dat trek ik nog net, maar mevrouw Römer?
Een trouwdatum heeft het stel nog niet bekend gemaakt, staat op het internet. Dat maakt het nog het ergst. Die alles verwoestende onzekerheid.
Ik ben inmiddels afgereisd naar Wladiwostok. Het is hier 35 graden onder nul en de geest van Stalin hangt nog in de grauwe straten. In het restaurant van mijn hotel serveren ze alleen witte bonen in tomatensaus, opgewarmd op een bruinkooloven. Alles stinkt naar zweetvoeten en ongewassen lijven. Koud eten en warm bier. Het sluit perfect aan bij mijn gemoedstoestand. Ik wacht hier op betere tijden. Eerst maar eens dat huwelijk en dan zal ik proberen op te krabbelen.
Gewoon naar mijn werk, opstaan en slapen gaan. De bladen lezen, valste hoop putten uit berichten over de eerste barstjes in jouw huwelijk. Maar ik weet dat ik mezelf rijk reken want jij bent de perfecte vrouw en jij sleept dat huwelijk de 22ste eeuw in, jij bent de rots die iedere man zich wenst.
Maar nu even geen gelul. Sterk zijn. Daar gaat ie. Lieve Katja, namens het gehele Nederlandse volk laat ik je gaan. Maak er het beste van. Grijp dat geluk en houd het vast, het is van jou. Denk maar niet aan mij, ik sla me er wel doorheen. Ik pak nog een lauw glas bier en ga straks de straat op. Het is ondertussen 40 graden onder nul en er woedt een sneeuwstorm. Maar ik heb zin in een wandelingetje. Gewoon even naar buiten en verdomd Katja, hier moet jij ook hebben gelopen want hoewel het kwik zakt naar min 42, voelt het als lente. Wladiwostok is inderdaad de meest romantische stad op aarde.

Bovenstaande verhaal komt uit het zojuist verschenen Hollandse vrouwen. In dit boek zijn de beste columns van Bas Vlugt verzameld die hij schreef voor Viva, Panorama en Vrouw.nl!
Katja, Bridget, Daphne en Georgina, ze worden in Hollandse vrouwen allemaal nauwkeurig onder de loep genomen. Vlijmscherp en vol humor, soms meedogenloos maar meestal in hopeloze aanbidding laat Bas Vlugt geen Hollandse vrouw onbesproken. Klik hieronder om dit boek te bestellen voor slechts 6,95!


Bestel Hollandse vrouwen
direct online voor slechts 6,95!