Grizzly man

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De laatste twee zomers krijgt Timothy gezelschap van zijn vriendin. Wanneer de helikopter aan het einde van het seizoen arriveert om hen op te halen, treft de piloot de ontzielde lichamen van Timothy en zijn vriendin aan, vlakbij hun kamp. Ze zijn aangevallen en opgegeten door een oude hongerige grizzlybeer.
Regisseur Werner Herzog maakte van de filmbeelden die beschikbaar waren een documentaire over het leven van Timothy, waarbij niet zozeer de grizzly?s centraal staan, maar vooral de persoon Timothy Treadwell. Het centrale thema is de vraag: wat bezielt iemand om dertien jaar lang moedwillig én ongewapend, de grens tussen mens en dier te overschrijden?

Afbeelding verwijderd door redactie

Tijdens het zien van de filmbeelden die Timothy veelal zelf heeft opgenomen, maken we kennis met een man die in mijn ogen, de realiteit steeds meer uit het oog verliest en onderhevig is aan stemmingsschommelingen. Hij vervreemdt steeds meer van de mensenwereld en romantiseert de wereld van de grizzly?s. Hij creëert zijn eigen mythe. Het contrast tussen de twee werelden wordt met het verstrijken der jaren steeds grimmiger. Timothy voelt zich bedreigd door eventuele stropers en mensen die het Katmai National Park bezoeken en wordt in toenemende mate achterdochtig. Hij benoemt regelmatig dat hij bereid is zijn leven te geven voor zijn beren. Nergens in de documentaire wordt echter duidelijk hóe Timothy de beren heeft beschermd, iets dat ik persoonlijk wel had willen weten.

Uiteindelijk gebruikt hij de camera niet meer uitsluitend voor het filmen van zijn omgeving, maar steeds meer om zijn eigen innerlijk te onderzoeken en als persoonlijke biechtstoel. Niet alleen overschrijdt Timothy dagelijks de grens tussen mens en dier, maar ook de grens tussen werkelijkheid en fantasie wordt steeds dunner, iets dat hem uiteindelijk noodlottig wordt.

Afbeelding verwijderd door redactie

De documentaire toont naast de prachtige opnames van de grizzlyberen in de natuur van Alaska en het leven van Timothy, ook nog interviews met vrienden en familie. Het bonusmateriaal op de DVD laat zien hoe de filmmuziek tot stand is gekomen. Werner Herzog, de regisseur, wilde niet dat de filmmuziek vooraf gecomponeerd zou worden. Hij wilde dat de muzikanten die nooit eerder samengewerkt hadden, zouden improviseren. En dat deden ze, twee dagen lang. Het is mooi om te zien hoe een groep muzikanten, waaronder gitarist Richard Thompson (Britse folk-held), al improviserend prachtige 'rauwe soul' muziek weet neer te zetten die naadloos aansluit bij de 'wilde ziel' van Timothy Treadwell.

Afbeelding verwijderd door redactie

Wie bij het lezen van de titel verwacht een romantische speelfilm te zien over een man die zijn leven tussen de grizzly?s slijt, komt bedrogen uit. Voor iedereen die gefascineerd is door de mens achter de Grizzly Man is deze documentaire de moeite waard. Vanaf 22 juni is deze DVD in de winkel te koop.


Grizzly Man
Speelduur: 100 minuten
Adviesprijs 19, 99 euro
Adviesleeftijd: Alle

Bestel Online!

Grizzly Man
Carol Dexter