Broken Flowers

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Volgens de brief heeft Don een zoon van bijna negentien jaar. Hij denkt dat het een grap is, maar Winston zegt tegen hem dat hij op zoek moet gaan. Hij geeft Don de opdracht om een lijst te maken met potentiële schrijvers. Don zegt dat hij dit niet wil, dat hij niet geïnteresseerd is, maar toch maakt hij de lijst. Winston komt de lijst ophalen. De eerstvolgende keer dat ze elkaar weer zien heeft Winston een heel plan gemaakt. Alles is uitgezocht, waar ze wonen, of ze getrouwd zijn en wat hun nieuwe achternaam is.

Ook heeft hij routebeschrijvingen en een heel plan gemaakt voor Don. Het enige wat Don hoeft te doen is morgenochtend op het vliegtuig stappen. Winston vertelt hem ook dat hij op bepaalde kenmerken moet letten, foto's, roze briefpapier, rode inkt. Ook vertelt Winston hem dat hij een bos roze bloemen moet meenemen. Don is wederom niet geïnteresseerd, maar de volgende ochtend zit Don toch in het vliegtuig.

Tijdens zijn reis bezoekt Don vier vroegere vriendinnen en komt zo in rare situaties terecht. Bij de eerste twee probeert hij er nog subtiel achter te komen of ze kinderen hebben, en of deze dan eventueel van hem zijn. Niet alle antwoorden die hij krijgt zijn even duidelijk. Bij de laatste twee stelt hij al wat meer gerichter vragen, maar nog steeds krijgt hij niet veel duidelijkheid. Don besluit weer terug naar huis te gaan.

Op zijn reis komt Don verscheidene jonge mannen tegen; zou een van hen zijn zoon kunnen zijn? In zijn eigen woonplaats spreekt hij een jongen aan...

De film is gemaakt door Jim Jarmusch... die naam ken ik ergens van. Als ik het opzoek snap ik meteen waarom de film is gefilmd zoals het is. Night on Earth is een film van hem die ik een aantal jaar geleden gezien heb. De films van Jarmusch zijn af en toe vaag, hebben niet duidelijk op elkaar aansluitende verhalen, maar alles staat toch op een of andere manier in verband met elkaar. In deze film komt de kleur roze naar voren. Het leuke daaraan is dat je tijdens het kijken precies hetzelfde denkt als Don: 'He, roze... zou dit de vrouw zijn?'

In een van de extra's vertelt Jarmusch over het maken van de film. Volgens Jarmusch moet je na het zien van een film erover na blijven denken, het moet in je hoofd blijven zitten. Zulke extra's vind ik zelf erg leuk... horen van de regisseur wat hij ermee bedoelt. Verder staan er als extra's op de DVD kleine stukjes uit de film. Een scène met twee meisjes in de bus die een aantal keer over moet en een gedeelte waarin je elke take ziet, elk begin van een scène. Ook bevat de DVD de officiële trailer van de film en informatie over de soundtrack.

Broken Flowers
Met o.a. Bill Murray, Jeffrey Wright en Sharon Stone.
Tijd: 101 minuten
Adviesprijs: 19,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar

Bestel Online!

Broken Flowers
Heather Simms