Leren van het leven

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Vragen

Zij bedacht vragen als Wat is uw beeld van God?, Gelooft u in leven na de dood? en Wie bewondert u het meeste op deze wereld? en stelde deze vragen op de meest uiteenlopende plekken op de wereld . Zo sprak Zoë Sallis met de meewerkende beroemdheden o.a. op een bankje onder een boom in de Pyreneeën, in een chique appartement in Parijs, een moskee in London, in huizen in de heuvels van Hollywood en op het strand van Venice. De diverse antwoorden die zij kreeg, geven vanuit verschillende levensvisies - zoals het christendom, jodendom en boeddhisme - inzicht in de meest uiteenlopende zienswijzen.

Antwoorden

Zo antwoorde Bob Geldof op de vraag Gelooft u dat dit leven alles is, of gelooft u in een leven na de dood? " Dit is het. Goddank is er geen leven na de dood." en zegt Sharon Stone het volgende "Ik geloof in de Einstein theorie over de tijd, dat onze levens tegelijkertjd plaatsvinden." Per vraag komen ongeveer 40 personen met een antwoord. Sommigen geven in één zin aan hoe zij er over denken, anderen hebben daar een halve pagina voor nodig...

Goed en kwaad

Speciaal voor de Nederlandstalige editie zijn er bijdragen van onder anderen Ad Visser, Kluun, Boris Dittrich en Theodor Holman in dit boek opgenomen. En zo geeft Kluun op de vraag Wat is uw morele richtlijn, in relatie tot goed en kwaad? naar aanleiding van zijn boek Komt een vrouw bij de dokter en de vraag heb je geen wroeging over wat je gedaan hebt? het verhelderend antwoord "Nee, ik heb er geen wroeging over. Ik ben in zekere zin zelfs blij met mijn 'emotionele roekeloosheid' van toen..."

Inspirerend

Dit soort eerlijke en persoonljke vragen en antwoorden is wat Leren van het leven tot een zeer inspirerend boek maakt. En natuurlijk is het interessant om te lezen wat beroemdheden als David Lynch, Gore Vidal, Jools Holland,Lulu Wang, Sir David Frost en Sophia Loren antwoorden op de vragen Wat heeft het leven u tot nu toe geleerd? of Hoe vind u innerlijke rust en vrede?, maar je kan jezelf natuurlijk ook dezelfde tien vragen stellen en daarbij zelf nadenken over de zin van het bestaan.

Mening

Ik raad je aan om Leren van het leven mee te nemen op vakantie en ter inspiratie te lezen in de Pyreneeën, Parijs of Hollywood. Of op het strand van Callantsoog, op je balkon of gewoon in je eigen achtertuin. En daarna onder het genot van een goed glas wijn met vrienden eens over jullie antwoorden op deze prangende levensvragen te spreken...

Afbeelding verwijderd door redactie


Zoë Sallis
Leren van het leven
205 bladzijden
Uitgeverij: The house of Books
ISBN: 90-443-1397-5
Adviesprijs: 14,90 euro