De vijfde Sarcofaag

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De spannende ontwikkelingen lopen slecht af voor Axel en hij verliest de sarcofaag aan de scientology-kerk. De leider van deze kerk-in-opmars is uit op een machtsovername van het hele werelddeel Afrika en heeft de hersenen nodig om een kloon van Toetanchamon te fabriceren. Hij wil deze gebruiken om de scientology-kerk op de kaart te zetten. Axel probeert ten koste van alles wat hem lief is om dit machtsmisbruik te voorkomen, maar het lijkt een gelopen wedstrijd. Hij roept de hulp in van oude vrienden, maakt nieuwe vrienden, ontmoet nieuwe liefdes en beleeft spannende avonturen met hen.

Hoewel de titel anders doet vermoeden, is de hoofdrol in dit verhaal weggelegd voor de machtigste mannen van de scientology-kerk en de grote machtsovername die zij willen bewerkstelligen. Een van de middelen om dit te bereiken is het klonen van Toetanchamon, maar die verhaallijn loopt helaas tussen alle spannende gebeurtenissen met een sisser af. De term literaire thriller die uitgeverij AW Bruna aan dit boek geeft is wellicht wat hoog gegrepen. De vijfde Sarcofaag is echter wel een spannend avonturenboek dat je over de hele wereld brengt: van Peru en Italië tot Afrika en de Verenigde Staten. De scientology-kerk wordt niet al te best afgeschilderd. Hollywoodsterren die dwepen met dit 'geloof' zijn niet meer dan marionetten die gevangen zitten in het web van de machtswellustelingen die aan het hoofd staan van deze organisatie. Eat your heart out, Tom Cruise en Richard Gere?

Van Rijn probeert met dit boek in te spelen op de hype rondom de Da Vinci Code. Kunst, geschiedenis en geloof in een boek lijken tegenwoordig het recept voor een kaskraker. Een tip voor thrillerschrijver: laat nooit op de kaft 'voor liefhebbers van de Da Vinci Code' zetten, zoals Michel van Rijn deed. Ten eerste doet dat afbreuk aan je eigen verhaal, ten tweede wekt het verkeerde verwachtingen. De vijfde Sarcofaag kan zich niet meten aan het wereldberoemde boek van Dan Brown, wel is het heel vermakelijk geschreven en wilde ik het tot de laatste pagina uitlezen.

Saillant detail is dat auteur Michel van Rijn niet alleen spannende thrillers kan schrijven, maar zelf jarenlang kunstsmokkelaar is geweest. Hij groeide uit tot een van de meest gezochte personen in de kunstwereld, liep over en maakte een deal met Scotland Yard. Sindsdien is hij een van de bekendste onderzoekers ter wereld naar illegale kunsthandel en auteur van thrillers over dit vakgebied.

Afbeelding verwijderd door redactie

Michel van Rijn
De vijfde Sarcofaag
336 bladzijden
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-899-25
Adviesprijs: 19,90 euro