Je persoonlijkheid in één boekje?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De ondertitel van het boek is: 'Tientallen bewezen manieren om inzicht in uw persoonlijkheid te krijgen en u in zaken en relaties helpen slagen.' Dat klinkt goed, zou je zeggen. Laten we dus maar beginnen. De persoonlijkheid kun je volgens schrijfster Claire Gordon aan de hand van vier onderdelen leren kennen. Een mens heeft interne kenmerken en externe kenmerken. Daarnaast bezit je een intern type, maar ook een extern type. De hoofdstukken van het boek zijn dan ook ingedeeld in deze vier categorieën.

Interne kenmerken zijn afzonderlijke persoonlijkheidskenmerken die iemand in meer of mindere mate bezit: je kunt iemand omschrijven als 'dominant', 'warm' of als 'gevoelig' etc. In het eerste deel van het boek staan deze eigenschappen centraal. Door de lezer telkens drie keuzes voor te leggen, wordt een eigenschap bepaald. De keuze tussen zonnebloemen, rozen en fijngevormde bladeren wordt hier bijvoorbeeld vertaald naar respectievelijk de eigenschappen levenslustigheid, gelijkmoedigheid en serieus zijn.

Het tweede deel betreft externe kenmerken: dit zijn eigenschappen die vooral belangrijk zijn in de omgang met anderen. Korte, snelle meerkeuzevragen vormen de testjes waarop je kunt baseren of je sociaal zelfverzekerd of empatisch bent, of je bescheiden bent en of je goed kunt spreken in het openbaar.

Interne typen zeggen iets over de verschillende 'persoonlijkheden' die een mens bezit. Je kunt in bepaalde mate een hervormer zijn, of een mentor of een (secundaire) romanticus. Ook een combinatie van deze typen is mogelijk. Wederom moeten korte, makkelijke tests voor opheldering zorgen wat betreft je interne type.

Het laatste deel van het boek Wat voor persoonlijkheid heb jij? beschrijft verschillende externe typen. Ben je een primaire coördinator, een secundaire coördinator of een specialist? En hoe zit het met werken in teamverband: ook hier zijn er drie typen mensen te definiëren. Zo bespreekt het vierde deel meer verschillende externe typen.

'Tientallen bewezen manieren om inzicht in uw persoonlijkheid te krijgen.': hier nogmaals de ondertitel. Het klinkt heel knap en interessant: zóveel verschillende manieren om jezelf te leren kennen en ze zijn nog bewezen ook! Maar na het lezen van het boek ben ik niet veel wijzer: de mate waarin je serieus, levenslustig of gelijkmoedig bent, is naar mijn mening namelijk niet af te leiden aan de keuze voor een bloem. Drie korte meerkeuzevragen kunnen volgens mij ook niet vertaald worden naar de mate waarin je een presteerder of coördinator bent. Ik weet nu dat ik emotioneel stabiel en empatisch ben, dat ik vertrouwen heb in mijn medemens én dat ik recht door zee ben. Niets nieuws onder de zon dus.

Claire Gordon wilde teveel in één boek proppen, waardoor ze over héél veel een klein beetje heeft kunnen vertellen. Het resultaat van het proppen van tientallen makkelijke testen in één boek resulteert in één grote persoonlijkheidsquiz à la de zomeredities van Yes of Viva. Het is wel grappig, maar niet echt informatief. Wel is de wetenschappelijke onderbouwing van verschillende testjes een leuke bijkomstigheid. Ik heb dus niet echt veel van mezelf geleerd door dit boek van Claire Gordon. Als jij helemaal geen barst van jezelf begrijpt, is het misschien wel een aanrader: het zou kunnen dat je dan ietsje meer inzicht in je persoonlijkheid krijgt. Ik zal mezelf daarentegen de komende tijd waarschijnlijk nog wel even blijven verbazen...

Claire Gordon
Wat voor persoonlijkheid heb jij?
157 bladzijden
Uitgeverij: Elmar
Adviesprijs: 17, 50 euro