Schaakmat

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Straitley verzet zich tegen de nieuwlichterij, maar weet als geen ander wat er speelt. Onder de dagelijkse ergernissen en kleine crises wordt een donkere onderstroom voelbaar en zet bittere wrok een reeks catastrofale gebeurtenissen in gang. Langzamerhand komt hij tot het besef dat er iemand binnen de school is die het niet goed voor heeft met de school. Wie is de geheimzinnige insider die gruwelijke grappen uithaalt die steeds moorddadiger worden? Zal een haast vergeten schandaal het verval kunnen inzetten van het glorieuze St. Oswald?

Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven verteld: die van leraar Roy Straitley en de geheimzinnige ik-persoon, het kind van een vroegere schoolconciërge. Het relaas van de ik-persoon speelt zowel in het heden als in het verleden. Hieruit komt naar voren dat het simpele arbeiderskind altijd heeft opgekeken naar de privé-school. Het kind vindt zelf dat 'ie daar ook thuis hoort en gaat op eigen houtje op onderzoek uit op het terrein. Daar doet het kind zich voor als Julian Pinchbeck, loopt rond in het schooluniform van St. Oswald en het lijkt alsof Julian een gewone leerling is.

Dan ontmoet Julian Leon, een jongen die een paar klassen hoger zit, en ze worden vrienden. Ze brengen veel tijd samen door tijdens en buiten schooltijd. In de zomervakantie verandert de verhouding tussen de twee als Leon een vriendinnetje krijgt en Julian beseft dat hij meer voelt voor Leon? Een tragische gebeurtenis is een van de redenen dat het jongetje als volwassene weer terugkeert naar St. Oswald, om op eigen houtje wraak te nemen op alles en iedereen die met de school te maken heeft.

De manier van vertellen, beiden vanuit de ik-persoon, maakt ze erg herkenbaar voor de lezer. De twee lijnen lopen ook makkelijk in elkaar over en ook de andere personages hebben hun eigen rol in het verhaal. Hoewel het conciërgekind zich als Julian Pinchbeck voordeed in de jeugdperiode, blijft de ware identiteit van deze Julian als volwassene tot het allerlaatst onduidelijk. De verrassing zal voor velen groot zijn, want net als je denkt dat je het weet? Hoewel het verhaal naar mijn idee in het begin wat langzaam op gang komt, is het al met al toch een boek dat de lezer tot het eind blijft boeien.

Joanne Harris
Schaakmat
409 bladzijden
Uitgeverij: De Kern
ISBN: 90-325-1037-1
Adviesprijs: 17,50 euro

Bestel Online!

Schaakmat
J. Harris