Deze tradities en gewoontes doen we bijna allemaal tijdens kerst

Vrije tijd door Zita

Tijdens kerst komen de meeste families en vrienden bij elkaar. We genieten van lekker eten en drinken en van elkaars gezelschap. Tijdens deze feestdagen zijn er een hoop tradities die mensen jaar in jaar uit voortzetten. Misschien doet jouw gezin ook wel ieder jaar mee aan een bepaalde traditie. Of wil je juist een nieuwe traditie in de groep gooien.

Tradities kerst in Nederland VS wereldwijd

In Nederland zijn er een hoop kersttradities, maar mensen hebben over de hele wereld allerlei kersttradities. In Nederland denken we aan tradities als gourmetten en de kerstboom versieren. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Japan naar de KFC gaan? Of dat je in Slowakije kerstpudding eet voor geluk? Misschien moeten we dat in Nederland ook maar eens doen!

De kerstboom versieren

Misschien wel de meest bekende kersttraditie, is het versieren van de kerstboom. Deze activiteit is zó vanzelfsprekend, dat we hem wel in dit rijtje van tradities moeten zetten. Of je de boom nu in je eentje versiert, met je partner of met je moeder: het is en blijft een leuke activiteit. Zet kerstmuziek aan en maak er een leuke dagactiviteit van!

Adventskalender en kaarsen

We kennen allemaal wel de leuke adventskalenders die ieder jaar weer in de winkels liggen. Het openmaken van zo’n adventskalender is natuurlijk een échte kersttraditie. We tellen namelijk af tot 1e kerstdag. Ook branden veel mensen elke advent dag (op de zondag) een kaars, om op die manier af te tellen. Wanneer je de vierde kaars brandt, weet je dat het kerst is.

Kerstpakketten

Als je onderdeel bent van een team, dan is de kans groot dat jij een kerstpakket krijgt. Dit is een traditie die in bijna ieder werkveld wel aanwezig is. Als werkgever bedank je dan je werknemer met een leuk pakket vol kerstspullen, hapjes en/of drankjes.

Gourmetten

You hate it or you love it: gourmetten. Veel gezinnen in Nederland slingeren het gourmetstel weer aan tijdens kerst. Het is een traditie die veel Nederlands voortzetten tijdens de feestdagen. Het is een activiteit die dan ook goed past bij de kerstdagen, omdat je gezellig samen van lekker eten geniet.

Kerstfilms kijke

Ook iets wat veel mensen zien als een echte kersttraditie, is kerstfilms kijken. Dat hoort er natuurlijk ook wel een bij. Love Actually, Home Alone of The Grinch. Het zijn kerstfilms die we eigenlijk we ieder jaar tijdens kerst willen kijken. Welke kerstfilm is jouw favoriet?