Kicken!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In Kicken! leren we Stephen McQueen kennen: een onlangs gescheiden 32-jarige toneelspeler. Nou ja, toneelspeler... de hoogtepunten uit zijn rampzalige carrière zijn derde figurant of lijk. Maar op dit moment werkt hij ook als understudy van de beroemde Londense acteur Josh Harper. Zou Josh maar eens flink ziek worden of onder een bus belanden. Dat zou Stephens grote doorbraak betekenen. Maar de hooghartige megaster is ondanks een mengelmoes aan verslavingen hemeltergend gezond. Dan ontmoet Stephen de prachtige echtgenote van Josh, Nora. Hij wordt onmiddellijk verliefd op haar. En wanneer 'sex-on-legs' Josh een schaamteloze streek uithaalt, ziet Stephen eindelijk zijn kans schoon om de show te stelen.

Hoofdpersoon Stephen is de antiheld waarvoor je veel sympathie krijgt. Arme jongen, alles zit hem tegen. Hij is een soort mannelijke equivalent van Bridget Jones. Iemand met wie je veel medelijden hebt en waar je hard om kan lachen. Kicken! is heel beeldend geschreven. Naast alle theaterdrukte wordt ook op een onroerende manier de relatie tussen Stephen en zijn 8-jarige dochtertje beschreven. Er gebeurt veel in het boek en de stijl is af en toe een tikkeltje ironisch. Persoonlijk vind ik het wel iets weg hebben van de stijl van Bret Easton Ellis (Glamorama, American Psycho), maar dan een stuk minder grof. David Nicholls heeft duidelijk een hele rijke fantasie.

Afbeelding verwijderd door redactie

De schrijver begon zelf zijn carrière als acteur en aan dit boek te zien wilde hij daar nog aardig wat over kwijt. Momenteel is hij een van de meest succesvolle Engelse scenarioschrijvers. De door hem geschreven tv-serie Cold Feet zette heel Engeland op z?n kop. Dat hij scenario?s schrijft is goed te merken in Kicken! Veel dialogen worden opgeschreven als script en de hoofdpersoon vergelijkt bijna elke situatie met een film. Het boek is ingedeeld in vijf 'bedrijven' net als bij een toneelstuk. Leuk is dat dit boek, evenals zijn debuutroman Heftig!, wordt verfilmd.

Kicken! is een heerlijk boek dat ik binnen twee dagen uit had. Mannelijke chicklit, of 'ladlit', zoals het hoort te zijn. Ik heb ervan genoten en ik kijk uit naar de filmversie!

Afbeelding verwijderd door redactie
David Nicholls
Kicken!
336 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90 443 1577 3
Adviesprijs: 17,50 euro

Bestel Online!

Kicken !
David Nicholls