Eilandgasten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Eilandgasten

is gebaseerd op de eerste in de serie Eilandromans van Vonne van der Meer. Het verhaal speelt zich af op Vlieland. Duinroos is de naam van een eenvoudig, maar gastvrij huurhuis op het eilandje. Het is een komen en gaan van jonge gezinnen, vriendinnen, studenten en andere tijdelijke bewoners. Die kennen elkaar niet, maar hun levens raken door een vakantie op dat kleine stukje Nederland met elkaar verweven.

Dana (Eva Duijvestein) wordt door haar man Chiel (Tygo Gernandt) verrast met een weekendje Vlieland. Samen met hun zoontje gaan ze een knus verblijf tegemoet. Tot blijkt dat Chiel wat goed te maken heeft en Dana het daar maar moeilijk mee heeft.

Het gezin van de workaholic Nils (Jaap Spijkers) huurt het andere deel van Duinroos. De negatieve Nils hoort dat hij op zijn werk voor een promotie is gepasseerd door een veel jongere collega en voelt zich slachtoffer. Zijn vrouw Simone (Marieke Heebrink) en kinderen lopen op hun tenen om het hem naar de zin te maken. Tot Simone het zat is.

Martine (Carine Crutzen) en Sanne (Caro Lensen) schelen nogal wat in leeftijd. Sanne had Martine?s dochter kunnen zijn, maar Martine heeft ooit abortus gepleegd. Als de jonge Sanne ook zwanger blijkt te zijn, probeert Martine haar over te halen dezelfde beslissing te nemen als zij destijds.

Het jonge stel Willemijn en Walter (Egbert Jan Weber) blijkt een andere relatie te hebben dan hun metgezel en collega Tom (Johnny de Mol) denkt. Tom is verliefd op Willemijn (Loes Haverkort), maar wil niet stoken. Dan vertelt Walter hem dat de situatie anders is.

Regisseur Karim Traïdia (De Poolse Bruid) heeft gekozen voor veel donkere beelden. Wind, wolken en desolate stukken strand schetsen een beeld van een andere wereld. De personages nemen met hun reis naar Vlieland afstand van hun dagelijks omgeving en hun problemen worden plots uitvergroot.
Het is duidelijk dat Traïdia (bij velen bekend als Karim van Sesamstraat) liever met beelden speelt dan met woorden. Vooral bij de eerste twee verhalen wordt de prachtige visuele broeierigheid hinderlijk verstoord door niet altijd even overtuigend tekstgebruik. De soms te abrupte montage onderbrak mijn persoonlijke spanningsboog regelmatig. Naarmate de film vordert, verdrijft de wind de donkerste wolken en wordt de toon gelukkig wat luchtiger. De sublieme verweving van de levens blijft echter plat en komt, in tegenstelling tot het boek, minimaal tot uiting.


Afbeelding verwijderd door redactie

De scènes tussen Martine en Sanne zijn oases van rust en spelchemie. Crutzen en Lensen zijn beiden zeer talentvolle actrices en ondanks dat hun relatie (Martine is een vriendin van de moeder van Sanne) totaal onduidelijk blijft, is hun verhaal ijzersterk in beeld gebracht.

Schrijfster Vonne van der Meer is ook verantwoordelijk voor het scenario van deze TV-film. Je zou dus kunnen verwachten dat het boek en de film meer gelijkenis hebben. Ik ben echter bang dat de schrijfster geen echte keuze kon maken. Naast het feit dat in het boek meerdere, wellicht interessantere, gasten van Duinroos worden beschreven, mis ik de afronding van elk verhaal. Het blijft bij een inleiding en een snelle blik op een klein stukje worsteling van de hoofdpersonen. De hunkering naar meer informatie wordt met het lezen van het boek wel bevredigd, maar na het zien van de film blijft de kijker met vele vragen achter.

Ondanks die losse eindjes is Eilandgasten een boeiende film die de vertwijfelde emoties van vooral de vrouwen in beeld brengt. De mannen als Tygo Gernandt, Jaap Spijkers en Johnny de Mol spelen daarbij een ondergeschikte rol. De Friese Fado van Nynke Laverman, die op subtiele wijze in de film is ingepast, geeft de melancholische stemming uitstekend weer en brengt leven in de brouwerij. Het optreden van Laverman in de film komt als een heel prettig cadeautje.

Wat betreft het verhaal: je wilt weten hoe het nu verder gaat. Die antwoorden krijg je helaas niet. Dat gegeven hoort wel bij de vluchtigheid van de ontmoetingen van de diverse personages. Het gastenboek van Duinroos dient als leidraad, maar ook daar bewijzen de gasten slechts met een paar oppervlakkige zinnen hun aanwezigheid.

Eilandgasten
Met o.a. Tygo Gernandt, Carine Crutzen, Caro Lensen, Johnny de Mol en Egbert Jan Weeber
Tijd: 82 min
Adviesprijs: 15,99 Euro
Adviesleeftijd: AL

Bestel Online!

Eilandgasten
Johnny de Mol