De uitverkorene

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De diepgelovige gebroeders Van der Laan hebben niet alleen zelf een vermogen vergaard, ze hebben ook welvaart gebracht aan talloze medegelovigen, die of bij het bedrijf werken of aandelen hebben. De problemen beginnen als een nieuwe financiële directeur, de jonge ambitieuze Steven Kuipers (Tijn Docter), vraagtekens zet bij het financiële beheer van het bedrijf. Het blijkt dat Peter (Pierre Bokma), om tegemoet te komen aan de dromen van zijn broer Johan (Kees Prins), allerlei financiële constructies heeft bedacht, die niet zozeer illegaal als wel ondoorzichtig zijn.

Het bedrijf blijkt lang niet zo stabiel te zijn als werd aangenomen. Een ander probleem is dat Steven niet gelovig is, iets wat vooral voor Johan een probleem zou kunnen zijn. Dit wordt dan ook lang geheim gehouden. Dan krijgt Steven een geheime verhouding met Marthe, de oudste dochter van Johan. Als ze zwanger raakt, is het hek natuurlijk helemaal van de dam. Nadat Johan het jonge stel het huis heeft uitgegooid, dreigt Steven naar de pers te stappen met informatie over het bedrijf. Alle problemen zorgen voor een groot conflict tussen de broers, die toch de handen ineen slaan om te redden wat er te redden valt.

De uitverkorene is gebaseerd op de ondergang van het Barneveldse softwareconcern Baan in de jaren ?90, maar toont niet de werkelijkheid. Het strenge geloof speelt een belangrijke rol in de film, wat wel blijkt uit de diverse scènes in de kerk en het samen zijn van het gezin in de huiselijke sfeer. De regisseur heeft het geloofsaspect hier en daar wel aangedikt, waardoor het wel wat overtrokken overkomt. Zo komt de dominee langs om te vragen wanneer het volgende kind wordt verwacht. Aan de andere kant stapt Steven wel erg makkelijk in de wereld van de gelovigen, iets wat hem later in de film opbreekt. Natuurlijk zijn er op de Veluwe mensen die op deze manier leven, maar er zijn er ook genoeg die er iets modernere opvattingen op nahouden dan in de film wordt getoond. Enkele personages uit de film hebben dan ook moeite met de strenge regels en de manier van leven.

Hoewel het een serieuze film is, kijkt het toch lekker weg. De sterke acteerprestaties spelen daarin natuurlijk ook een rol. Zowel Kees Prins als Pierre Bokma komen erg overtuigend over als diepgelovigen, terwijl ook Tijn Docter (Steven) en Katja Herbers (Marthe) zich van hun goede kant laten zien. De problemen van de personages zijn alledaags, waardoor de film op een bepaalde manier wel herkenbaar is. Hoewel ik het geloofsaspect op z?n tijd dus ietwat overtrokken vond, is het al met al een film die ? ook voor niet-gelovigen ? prima te doen is.

De uitverkorene
Met o.a. Kees Prins, Pierre Bokma, Tijn Docter e.a.
Tijd: 92 minuten
Adviesprijs: 15,99 euro
Adviesleeftijd: 6 jaar

Bestel Online!
Uitverkorene