Wilde lavendel

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ja, zo'n boek is Wilde lavendel. Terwijl ik me nog voor mijn vakantie in een rustig hoekje nestelde met het boek, verdween ik in de wereld van de op dat moment veertienjarige Simone Fleurier die met haar familie op een lavendelboerderij in de Provence woont. In eerste instantie lijkt Simone een gewone veertienjarige, maar door de dood van haar vader verandert er veel in haar jonge leven.

Simone wordt naar Marseille gestuurd. Als dienstmeisje moet ze gaan werken bij tante Augustine. Deze tante verhuurt kamers in haar grote huis. Eén bewoonster blijft voor Simone een mysterie. Ze ziet haar bijna nooit, maar daar komt op een dag verandering in als deze vrouw met een hondje thuis komt. De vrouw is druk met haar werk en kan 'm zelf niet uitlaten. Na aandringen mag Simone het doen en op zo'n dag volgt ze de vrouw. Ze blijkt in het theater te werken. Simones interesse is meteen gewekt. Iedere dag keert ze terug naar het theater.

Simone neemt steeds vaker een kijkje in het theater en zo ontmoet ze mensen die haar de kans geven om er te komen werken. Ze verlaat het huis van haar tante en gaat er voor. Simone krijgt steeds meer kansen in het theater tot ze zelfs de hoofdrol speelt. Vanuit Marseille vertrekt ze naar Parijs om daar verder te werken aan haar toekomst. In Parijs lijkt het eerst allemaal tegen te zitten, maar de jonge Simone breekt ook hier door. Ze ontmoet daar haar eerste liefde, André Blanchard. Een rijke erfgenaam die ook stapelverliefd op haar is. Hij wil nog een grotere ster van haar maken en neemt haar mee naar Berlijn en New York. Hij vraagt haar zelfs ten huwelijk.

Prachtig, vond ik het. Het is te mooi om waar te zijn, zeker zo in het midden van het verhaal. En jawel, het zit Simone en André niet mee. En dan is er ook nog de dreigende Tweede Wereldoorlog. Wanneer nazitroepen haar geliefde stad bezetten, moet ze een keuze maken. Zal ze net als andere artiesten gewoon voor de bezetters optreden en er het beste van maken of moet ze vluchten? Simone besluit haar ziel nooit te zullen verkopen en gaat in het verzet. Wat een heldin! Meer kan ik er niet van zeggen.

Wilde lavendel is een schitterend boek vol bitterzoete passie, romantiek, drama en moed. Als je eenmaal begint te lezen, wil je niets anders dan blijven lezen. Het is een dikke pil, maar daar had ik echt helemaal geen probleem mee. Af en toe vond ik het verhaal wel een beetje langdradig worden. Misschien had de schrijfster dit verhaal beter verspreid over meerdere boeken, maar dat is het enige negatieve puntje dat ik kan opnoemen. Verder is Wilde lavendel echt een heerlijk boek. Of zoals de Australian Women's Weekly schreef: 'Een fenomenale roman, even krachtig als de geur van lavendel.' Echt een aanrader om mee te nemen op vakantie, maar neem voor de zekerheid nog een ander boek mee, want de kans is groot dat je 'm ondanks de grote hoeveelheid bladzijden zo hebt uitgelezen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Belinda Alexandra
Wilde lavendel
480 bladzijden
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-1563-3
Adviesprijs: 17,90 euro