The Business

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Hoewel deze typisch Britse film zich afspeelt in een ander decor (eens niet in Amerika maar aan de Spaanse costa) en in een andere tijd (de jaren ?80) doet de film erg denken aan klassiekers als Scarface en Goodfellas. Dénken? want de film verdient het absoluut niet om in één adem genoemd te worden met deze toppers.

Het geijkte verhaaltje: jonge, ietwat sukkelige gozer wordt ingewijd door oudere, stoerdere zware jongen in de wereld van marihuanahandel, geld en vrouwen en samen bouwen ze uiteindelijk een bloeiende cokehandel op. Dat het uiteindelijk altijd een keertje fout gaat weet iedereen en dat is ook in deze film de rode draad.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie
Hitsige gangsterliefjes en jaren '80 trainingspakken

Franky (Danny Dyers) is een nietsnut uit London die met een koffertje naar Spanje wordt gestuurd. Het koffertje (met verdachte inhoud) levert hij af bij clubeigenaar Charly. Het wordt al snel duidelijk hoe de louche Charly aan zijn peseta?s komt; met zijn kompaan Sammy drijft hij een handel in marihuana en leeft zo het lekkere luie, rijke leventje met veel vrouwen en drank. Charly vraagt Franky te blijven, hij kan wel een chauffeur gebruiken. In de film gaat dat wel erg snel en dat maakt het allemaal een beetje ongeloofwaardig. Waarom zou een door de wol geverfde crimineel de eerste de beste drugskoerier in vertrouwen nemen en als maatje opnemen? Sammy, de roodharige en klootzakkerige kompaan en jeugdvriend van Charly, mag Franky voor geen meter en laat hem dat blijken ook. Het mooie, hitsige vriendinnetje van Sammy vindt Franky echter wel schattig en zet haar zinnen op hem. Ook iets wat je maar al te vaak in dit soort films tegenkomt: het gangsterliefje van de lelijke maffioso verleidt de naïeve nieuweling. De kinderachtige jaloezie van Sammy doet hem uiteindelijk de das om. Charly en Franky gaan samen verder met hun bloeiende handeltje en gaan uiteindelijk over op het goddelijke wit (of de witte sloper): cocaïne. De corrupte en homosexuele burgemeester van het Spaanse stadje staat het verschepen en verhandelen van de hasj met dichtgeknepen oogjes toe, zolang coke maar geen issue wordt. Als de burgemeester toch achter de cokehandel komt lijkt het gedaan met de pret en rijkdom.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie
Brede Charly (Tamer Hassan) en Babyface Franky (Danny Dyers)

Het verhaal wordt begeleid door een voice-over (zoals ook bij Goodfellas het geval was) met Brits accent en jaren ?80 hits. Eerst best vermakelijk die ouwe hitjes, maar uiteindelijk irritant: ?Nu weten we wel dat het de jaren ?80 waren!?
Ondanks dat de verhaallijn niet nieuw is en dat de film is gedrenkt in clichés en jatwerk van de betere films, is het absoluut een prima filmpje voor op de vrijdagavond. Lekker acteerwerk van lekkerbekkie Danny Dyer en de breedgeschouderde Tamer Hassan en de snelle scènes maken een hoop goed.

The Business
Met o.a.Danny Dyer, Tamer Hassan en Geoff Bell
Tijd: 90 minuten
Adviesprijs: 15,99 euro
Adviesleeftijd: 16 jaar