Running Scared

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Running Scared

kan goed gebruikt worden als een pleidooi tegen het vrije wapenbezit in de Verenigde Staten. Hoewel voorstanders het recht op verdediging benadrukken, kunnen wapens ook in de handen van de verkeerde personen vallen. Zo gebeuren er nare dingen wanneer een buurjongetje met de revolver van Joey (Paul Walker) gaat spelen. Nu blijkt Joey naast voorbeeldige vader ook loopjongen voor de maffia te zijn. Joey zal daarom zijn buurjongetje moeten vinden voordat duistere onderwereldfiguren dat doen. Zal hem dit op tijd lukken?

Hoewel dit een typisch 12-in-een-dozijn verhaal oplevert, geeft Running Scared de oplettende kijker meer. De scenarist en regisseur Wayne Kramer (bekend van de arthousefilm The Cooler) wilde de film een jaren 70 tintje meegeven, met een vette knipoog naar gangsterfilms van onder andere Brian De Palma. En dat is gelukt. Filmisch gezien klopt elk plaatje. Maar Kramer gaat verder. Wie op de details let vindt hier en daar figuren terug die zo uit de sprookjes van de gebroeders Grimm lijken te wandelen.

De meeste lof gaat echter naar James Whitaker, die als cameraman verantwoordelijk is voor de meest bizarre shots. Terugspoelshots, slow-motion, onderstebovenshots; alle trucjes worden uit de hoge hoed gehaald om van Running Scared een wilde achtbaanrit te maken.

Extra?s

De extra dvd speelt hier handig op in. Vaak zijn deze schijfjes vooral bedoeld voor de diehard fans, maar in dit geval wordt de standaard uitvoering (met interviewtjes en behind the scenes) overtroffen. Zo wordt je een halve filmkenner wanneer de regisseur je uitlegt wat een ?book-end?, een ?steady-camshot? en een ?periscooplens? zijn. Interessant voor elke filmleek die wil weten hoe zo?n visueel spektakel nu precies in elkaar steekt.

Op deze manier overtreffen de extra?s de echte film eigenlijk. Running Scared is een rauwe, doch gestileerde film, die het door zijn zwakke verhaallijn net niet haalt bij andere gangsterfilms als Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Op een haar na dan.

Running Scared
Met Paul Walker, Chazz Palminteri, Cameron Bright.
Tijd: 117 minuten
Adviesprijs: 24,99 euro
Adviesleefdtijd: 16 jaar

Bestel Online!

Running Scared