Weblogging

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Weblogging is een persoonlijk dagboek op internet bijhouden, maar ook een website die regelmatig - soms meerdere keren per dag - vernieuwd wordt en waarop de geboden informatie in chronologische volgorde (op datum) wordt weergegeven. Weblogs zijn er in twee soorten. Persoonlijke weblogs (lifelogs) en logs over een specifiek onderwerp. Deze kunnen allebei weer in diverse categorieën worden opgedeeld. Ook BN'ers houden een weblog bij, waarbij ze hun persoonlijke leven met de lezer delen. Er is zoveel op het gebied van weblogging dat het niet meer weg te denken is uit onze maatschappij.

De reden dat dit fenomeen zo ontzettend populair is, is dat mensen de behoefte hebben om (een deel van) hun leven te delen met anderen. Een andere groep deelt graag zijn kennis met de medemens. Men gebruikt aan de andere kant weer een weblog om raad te vragen. Naast de informele weblogs worden de zakelijke weblogs als Frankwatching en Marketingfacts genoemd. De bedrijfswereld ziet hiermee nieuwe kansen om de doelgroep te bereiken. Om deze reden worden er nieuwe bedrijven gestart die hierop in kunnen spelen en als intermediair te fungeren tussen de adverteerder en de weblogger. Met deze markt is - mits je succesvol bent - dus een aardige duit te verdienen.

Het boek is opgedeeld in duidelijke hoofdstukken en behandelt stap voor stap het begrip 'webloggen'. Je kunt het eigenlijk beschouwen als een handboek 'weblogging voor dummies'. Voor degenen - waaronder mezelf - die al langere tijd bezig zijn met webloggen vertelt dit boek niks nieuws. Weblogging is dan ook speciaal gericht op mensen die een weblog willen starten. Mijns inziens hebben mensen die met deze hobby starten dit boek niet nodig en anderzijds zullen mensen, die er geen interesse in hebben, dit boek niet zomaar aanschaffen. In het boek wordt dit onderwerp erg uitgemolken en veel zaken worden herhaald. Ondanks dat Weblogging helder - doch vrij schools - is geschreven, denk ik dat dit boek geen toegevoegde waarde heeft op het gebied van webloggen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Sietse Kuipers
Weblogging
Uitgeverij: AW Bruna
139 bladzijden
ISBN: 90-229-9239-x
Adviesprijs: 14,95 euro

Bestel Online!

Weblogging
Sietse Kuipers