World Trade Center

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

John McLoughlin (Nicolas Cage) is een gerespecteerd Brigadier bij de Havendienstpolitie. Iedere dag reist hij anderhalf uur naar Manhattan om samen met zijn collega's de stad op orde te houden. Zo ook op 11 september 2001 maar al snel blijkt dat er iets goed mis is in de stad. Als duidelijk wordt dat het gaat om het World Trade Center, wordt John er met zijn team op afgestuurd. Op deze plek is niets anders dan chaos te vinden en het puin vliegt John om de oren. Ze besluiten naar binnen te gaan en de mensen op de hoogste verdiepingen te redden.

John realiseert zich dat hij op alles behalve een ramp van dit formaat, is voorbereid. Zodra alle benodigde spullen zijn verzameld en het stappenplan is doorgenomen, stort de eerste toren - waar zij op dat moment zijn - in. John is nog bij bewustzijn en ziet dat hij ver onder het puin ligt. Slechts 1 man uit zijn team, Will Jimeno (Michael Pena), heeft het ook overleefd. Ze kunnen elkaar niet zien, maar wel met elkaar communiceren. Op deze manier weten ze elkaar in leven te houden. Ze praten over hun gezinnen, het leven bij de politie, over hoop en teleurstellingen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ondertussen is te zien door welke hel de vrouwen en familieleden van John en Will gaan. De onzekerheid waar zij mee moeten leven is bijna ondraaglijk en ze worden stuk voor stuk tot wanhoop gedreven. Er komt een einde aan deze onzekerheid als blijkt dat John en Will levend onder het puin zijn gevonden. Een team van brandweerlieden, politiemannen en medische hulpverleners halen John en Will na twaalf afmattende uren uit het puin. Na verschillende operaties en meerdere malen gerevalideerd te hebben, houden deze helden hun werk bij de Havendienstpolitie voor gezien en genieten opnieuw van hun leven, vrouw en kinderen.

World Trade Center is een ontroerende film waarbij de gesprekken tussen John en Will centraal staan. Op deze manier zou het net zo goed over een andere ramp kunnen gaan en niet per definitie 9/11. Wellicht is het de bedoeling geweest om deze kant van de ramp te belichten maar je krijgt in ieder geval meer inzicht in de angst en onzekerheid waarin de naasten hebben geleefd. Het effect daarvan is dat je meteen denkt aan je eigen partner, en wat je zou doen als er hem of haar iets zou overkomen. Dan heb je slechts een klein stukje te pakken van wat deze mensen hebben doorstaan. Het is hoe dan ook kippenvel-materiaal.

Afbeelding verwijderd door redactie

Nicolas Cage is geen persoonlijke favoriet van mij, maar hij straalt charisma uit in de film. Je kruipt tijdens de film in zijn hoofd en vecht mee voor zijn leven. Je kunt de verschrikkelijke pijn die hij voelt beleven en vraagt je af hoe iemand dit twaalf uur lang vol kan houden. Het is allemaal waargebeurd, maar soms draait de film téveel om de gesprekken en is het verbazingwekkend dat er geen andere overlevenden in de buurt zijn. Het is uiteindelijk wel logisch als in de film wordt vermeld dat er slechts twaalf mensen levend uit het puin zijn gehaald, waarvan John en Will nummer acht en negen waren. Op dat moment komt het besef keihard terug wat de ramp van 9/11 teweeg heeft gebracht.

Afbeelding verwijderd door redactie

World Trade Center
Met o.a. Nicolas Cage, Michael Pena en Maggie Gyllenhaal
Regisseur: Oliver Stone
Tijd: 129 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar
Vanaf 21 september in de bioscoop