Day Zero Project

Vrije tijd door Madelon
Dromen en doelen heeft iedereen. Het verschil zit ?m alleen in hoe je hiermee omgaat: blijven het dromen en doelen of laat je ze uitkomen? Met het Day Zero Project kun je hier een begin aan maken!

Je houdt er niet van om nutteloos bezig te zijn, hebt genoeg dromen en dingen die je ooit nog eens wilt doen, maar je weet niet zo goed hoe of wat. Dan is het Day Zero Project misschien wel wat voor jou! Ideaal voor als je druk bent en er maar niet aan toekomt om iets voor jezelf te gaan doen. Of als je weet dat je bepaalde dingen nog heel graag wilt, maar het de komende tijd niet ziet gebeuren. Wat is hier vaak de grootste reden voor? Juist, tijdgebrek. Met het Day Zero Project, een mini-project dat je voor jezelf doet, dwing je jezelf om gewoon even te gaan zitten, de tijd te nemen en te kiezen voor wat je echt wilt doen.101 dingen in 1001 dagen

Het idee is simpel: maak een lijst van 101 dingen die je graag zou willen doen, en voltooi die lijst in 1001 dagen (concreet: ongeveer 2,5 jaar). Waarom 1001 dagen? Simpel: wanneer mensen doelen stellen voor zichzelf, kiezen ze vaak een tijdspanne die voor de hand ligt, zoals een jaar. Maar voor veel doelen blijkt dit te kort te zijn. Wil je bijvoorbeeld met kerst een lekker diner op tafel zetten, maar heeft jouw lover het plan om je mee uit eten te nemen? Weg doel. Maar in 1001 dagen zit de kerst sowieso nóg een keer. Kortom: de periode van 1001 dagen is gewoon handiger bij het plannen van jouw doelen en veel beter om ze ook te behalen.

Want dat is juist het leuke van zo'n lijst: het afstrepen! De doelen op je lijst kunnen simpel zijn (en daardoor makkelijker te behalen) of juist wat lastiger, maar het er naartoe werken en het behalen is toch altijd het leukst. Bovendien kunnen doelen je ook een zetje in de rug geven om iets een keer anders te doen en niet te vervallen in je standaard patronen. Als je als doel hebt 'vijf keer eten in een onbekend restaurant' ga je voor de verandering eens niet naar die standaard pizzeria! Of, als je wat groter denkt, 'de marathon van New York lopen' is natuurlijk die stok achter de deur om vanavond je hardloopschoenen aan te trekken.Meetbaar

De enige voorwaarde is dat de doelen meetbaar zijn, zodat duidelijk is wanneer je ze behaald hebt. Op internet kun je bovendien een aantal regels vinden die je aan het project kan verbinden. De website van Day Zero Project kan je hiervoor inspireren. Als je wilt, kun je jezelf bijvoorbeeld belonen en voor ieder behaald doel een x bedrag opzij leggen. Of je kunt andere mensen een doel voor jou laten bedenken. Ook kun je zelf een boekje bijhouden, en noteren wanneer je je doelen behaald hebt, of je meldt je aan op de website en deelt je doelen met anderen. Zo worden zij ook weer geïnspireerd!

Kortom: doe wat jij wil, het zijn jouw doelen, maar think big! Alles kan, je hebt tenslotte bijna drie jaar om te doen wat je graag zou willen. Inspiratie nodig? Lees deze lijst maar eens door.

- Vijf keer eten in een onbekend restaurant
- De marathon van New York lopen.
- Vijf keer een groot bedrag (zelf invullen) overmaken naar je spaarrekening.
- Een week lang vrijwilligerswerk doen.
- Research doen naar je stamboom.
- Je kledingkast een grote opruimbeurt geven.
- Een dag lang geen 'nee' zeggen.
- Gebruik een week lang geen internet.
- Vijf dingen in een tweedehands winkel kopen.
- Bloed geven bij de bloedbank.
- Iets vanaf de bovenste verdieping van een flat kapot gooien.
- In vijf verschillende landen geweest zijn.
- Een keer een tv-opname bijwonen.
- De Nieuwjaarsduik doen.
- Alle films uit de IMDB Top 250 kijken.
- Een week lang iedere dag iets anders dragen.
- Een fotografiecursus gaan volgen.

Ook op de site van het Day Zero Project vind je genoeg inspiratie voor jouw lijst. Als je het project 'officieel' wil aanpakken, meld je dan ook aan. Op de site kun je dan je eigen lijst bijhouden en afstrepen welk doel je al gehaald hebt. Bovendien vind je hier ook nog tal van lijsten van anderen.

Wanneer begin jij met het Day Zero Project?